2022. január 26., szerda

MA A SZEGREGÁLT TANULÓCSOPORTBAN VOLT ÓRÁM. ITT IS A KAPCSOLÓDÁSOK TERVEZÉSE A KÉP TERÉBEN VOLT A TÉMA, DE KICSIT MÁSKÉPP PRÓBÁLTAM, MINT A TEGNAPI CSOPORTBAN, IGAZODVA A GYEREKEKHE

FACEBOOK
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2022.01.25.


Ma a szegregált tanulócsoportban volt órám. Itt is a kapcsolódások tervezése a kép terében volt a téma, de kicsit másképp próbáltam, mint a tegnapi csoportban, igazodva a gyerekekhez.

A mese itt is vezető volt, ez segít elképzelni nekik a kép terét. Most úgy próbáltam, hogy sablont készítettek először, mindenki kapott egy A/5-ös rajzlapot, amire egy dombot rajzoltak, és kivágták. (közben megbeszéltük, mi az a sablon…. egy gyerek tudta). Ezt ötször kellett átrajzolniuk a lapra, mert ez az öt domb meséje volt.

Aztán berendezték a dombokat fákkal, házakkal (az épületek mérete, funkciója is szóba került), de itt az épület részeivel többet foglalkoztunk, a részletgazdagság fejlesztése miatt. E nélkül nem lépnek tovább az elnagyolt, sematikus ábrázoláson. Egyébként még mindig nem záródnak a vonalaik, elnagyolják a formákat, túl nagy ívűek és gyorsak a mozdulataik. Sokat kell gyakorolni, és úgy, hogy a sikerélmény közben támogassa a kitartásukat…

A dombok benépesítése után az utak következtek, amelyek összekötötték a dombokat, és a házakat. Egyetlen domb sem maradhatott ki, hogy mindenki, mindenkihez úton mehessen el, ha akar. Ez így életszerűvé, játékossá tette a feladatot… Többre nem is nagyon maradt időnk.
Alkoholos filccel dolgoztunk, és itt is, mint a tegnapi órámon, a színezést „fordítva” kezdtük, azaz a formák felrajzolása után átszíneztük a rajzlapot, vizes vattával, de itt nem színes tussal, hanem vízfestékkel dolgoztunk. Aztán filccel színezték tovább a formákat, az áttetsző színhatások megtapasztalásával.

Ami itt is plusz dolog volt, az a pont, helyesebben a pötty, mint díszítő minta… összehasonlítottuk, mekkora a pont, és mekkora a pötty, hogy lehet létrehozni az egyiket, és hogy a másikat. (segített a dominó, a dobókocka felidézése). Ez látványos, és jól fejleszti a finommotorikát.

Végül is elégedettek voltunk. Mikor mentek el, egyikük visszakiáltott: jövök holnap is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.