2022. január 7., péntek

MEGINT SZÁZ FÖLÖTT A NAPI HALÁLOS ÁLDOZATOK SZÁMA: 101-EN HALTAK MEG, 6524 ÚJ FERTŐZÖTTET TALÁLTAK

TELEX
Szerző: BARNÓCZKI BRIGITTA
2022.01.07.


- Új halálos áldozatok száma: 101 (az előző napi adatokhoz képest +21)

- Új fertőzöttek száma: 6524 (az előző napi adatokhoz képest +70)

- Mintavételek száma: 28 955 (az előző napi adatokhoz képest +1975)

- Kórházban kezelt betegek száma: 3070 (az előző napi adatokhoz képest -31)

- Lélegeztetőgépre szorulók száma: 291 (az előző napi adatokhoz képest -16)

- Az első dózissal oltottak száma: 6 278 355 (az előző napi adatokhoz képest +5637)

- A második dózissal is beoltottak száma: 6 006 178 (az előző napi adatokhoz képest +9706)

- A harmadik dózissal is beoltottak száma: 3 217 724 (az előző napi adatokhoz képest +18 773)

közölte a friss adatokat a koronavírusról tájékoztató hivatalos oldal. Idén először emelkedett száz fölé a napi halálos áldozatok száma, utoljára december 29-én haltak meg ennél többen, 115-en a koronavírus okozta megbetegedés miatt. Cikkünk frissül!

Magyarországra is megérkezett a koronavírus-járvány ötödik hulláma, ez egyértelműen látszik az adatokból is, de ezt mondta a Kossuth Rádió péntek reggeli műsorában Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, és erről beszélt csütörtökön a háziorvosok országos kollegiális szakmai vezetője is.

Merkely Béla azt mondta, hogy az omikron variáns nagyon fertőzőképes, „kihasználja a legkisebb rést is”. A rektor szerint félnivalójuk az oltatlanoknak van, mert náluk nincs meg az alapimmunitás, amely a szervezet egészét érintő vírushatástól megvédi őket. A beoltottaknál az orrfolyás, fej- és torokfájás, 1-2 napos láz a legjellemzőbb tünet.

Békássy Szabolcs, a háziorvosok országos kollegiális szakmai vezetője azt mondta, hogy jelentősen emelkedett a légúti tünetekkel orvoshoz fordulók száma. Meglepte őket, hogy pár nappal a negyedik hullám vége után ilyen gyorsan elérkezett Magyarországra is az ötödik hullám.

A koronavírusos fertőzések egy részét már az omikron variáns okozza, amelynek gyors terjedését jól mutatja, hogy 1,5-3 nap alatt duplázódhat a fertőzöttek száma. Az omikron okozta megbetegedés súlyosságáról még nem áll rendelkezésre kellő számú klinikai tapasztalat – olvasható a koronavírusról tájékoztató kormányzati oldalon.

Nagy gondot okoz az iskolákban az oltatlan tanárok pótlása, ezért negyedéves, oltott, tanár szakos hallgatókat keresnek iskolákba óraadónak vagy részmunkaidőben. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) ezt levelében nem cáfolta, de nem is erősítette meg az RTL Híradójának. Január 1-től nem dolgozhatnak az állami iskolákban azok a tanárok, akik nincsenek beoltva, összesen 780 pedagógus esett így ki, de az Emmi szerint mindenhol rendben el tudott kezdődni az oktatás a téli szünet után. Az érdekképviseleti szervezetek szerint viszont ennek az az ára, hogy a többi pedagógus erején felül dolgozik...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.