2022. január 13., csütörtök

NEKIK A TÓ AQUAWORLD, A MÚZEUM VIDÁMPARK – CÉLEGYENESBEN A FERTŐ ÉS A TERMÉSZETTUDOMÁNYI TÖNKRETÉTELE

VÁLASZ ONLINE
Szerzők: PADISÁK JUDIT, PODANI JÁNOS
2022.01.13.


Immár hagyomány a Válasz Online-on Podani János januári jelentkezése: a biológus először 2020 első napjaiban kelt ki a Természettudományi Múzeum költöztetésének akkor friss terve ellen, tavaly ilyenkor pedig összefoglalta az addig történteket. Idén is van miről írnia: a kormány és Debrecen között a napokban született megállapodás az elhibázott tervről, amelyben a politika vidámparkként tekint múzeumra. A Fertő-tóra pedig afféle aquaworldként. Utóbbi tervezett tönkretételének részleteit társszerzőként most Padisák Judit biológus vázolja. S hogy jövő januárban is lesz-e még miről írni e két témában? Erősen kétséges: a károkozás ma még nem visszafordíthatatlan, ha azonban a hivatalosságok nem állnak el a tervektől, jövőre már az lesz.

Alig vágtunk neki a 2022-es évnek, máris sikerült újra felborzolni a múzeumaink és nemzeti parkjaink iránt érdeklődők, azok jövőjéért aggódók kedélyeit. Igen, megint a Magyar Természettudományi Múzeum elköltöztetésének tervéről és a Fertő-tó mellé szánt gigaberuházásról van szó. A karácsonyra és az új év első napjaira időzített döntések alapján kevés reményünk maradt az illetékesek meggyőzésére.

A múzeum ügyében az akkori kormánybiztos egy tavaly májusi nyilatkozata adott némi alapot a reménykedésre. Megjegyezte ugyanis, hogy bár „mindenképpen létre kell jönnie a Természettudományi Múzeum kormány által elhatározott Debrecenbe költöztetésének, de át kell azt gondolni, hogy egyes tárlatok maradjanak Budapesten”. „Az elsődleges cél a Ludovika épületének fölszabadítása, és egy új múzeumépület építése Debrecenben. De az, hogy valamennyi szakdolgozót és valamennyi gyűjteményelemet elvigyünk Debrecenbe, ez nem reális” – mondta és korábbi becsléseket említett, melyek szerint a teljes költözés többe kerülne, mint egy vadonatúj múzeum felépítése. Mindezt fél év viszonylagos nyugalom követte; szakmai körökben szinte senki sem jutott friss információhoz, a múzeum dolgozói, azaz a leginkább érintettek pedig pláne nem. Ezt a csendet törte meg az év végi megállapodás a kormány és Debrecen önkormányzata között arról, hogy megkezdődhet a múzeum odaköltöztetésének előkészítése, amire a város 2400 millió (!) forint támogatást kap. Természetesen ennek a szövegét nem ismerjük, de a város polgármestere és parlamenti képviselője egy elhagyott futballpálya zöld gyepén január elején bemutatta a megállapodás egyes részleteit. A sajtóban megjelent beszámolók és videórészletek alapján alakítottuk ki véleményünket, ami sommásan a következő: az elhangzottak arról árulkodnak, hogy a város vezetői még mindig nem tudják, mire vállalkoznak és mekkora kárt okozhatnak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.