2022. január 13., csütörtök

BÜTTL FERENC: A HATÓSÁGI ÁRAK BEVEZETÉSE SEMMIRE NEM JÓ, EGYSZERŰ KAMPÁNYFOGÁS

MÉRCE
Szerző: KOCSIS ÁRPÁD
2022.01.13.


Orbán Viktor miniszterelnök szerdán bejelentette, hogy a kormány február 1-től korlátozza hat alapvető élelmiszer árát. Ennek értelmében a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell és a 2,8 százalékos tehéntej árát a 2021. október 15-i szinten fogják rögzíteni.

Az intézkedéshez mintaként szolgálhatott Szerbia, ahol az aszály (gyenge zöldség-, gyümölcs- és gabonatermés) és az ismert világpiaci hatások miatt a kormány elrendelte, hogy két hónapig bizonyos élelmiszerek (liszt, cukor, tej, étolaj, sertéshús) árát nem szabad a november 15-i szintről megemelni. A szabályok szerint a gyártók a következő két hónapban sem szállíthatnak az átlagosnál kevesebb árut a boltokba, az intézkedések megszegéséért pedig magas pénzbírság, illetve a kereskedelmi tevékenységtől való eltiltás jár.

A hatósági áraknak nem lesz terhe, ugyanakkor semmire sem jó az intézkedés, az infláció ellen nem 6 áru árának befagyasztásával kell fellépni

– nyilatkozta a lapunknak a magyarországi kormány rendeletével kapcsolatban Büttl Ferenc közgazdász, egyetemi oktató, a Megújuló Magyarországért Alapítvány kuratóriumi elnöke.

A lapunkban rendszeresen publikáló közgazdász elmondta, hogy a kormány intézkedése nem több „propagandánál”, hiszen a kormánynak – azon túl, hogy visszafogja a költekezését – nincsen közgazdaságtani szerepe. Ugyanakkor a választások előtt közel 80 nappal politikai ára lenne annak, ha a kormánykoalíció nem cselekednék...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.