2022. január 22., szombat

OMIKRON-HULLÁM: FURCSA DOLOG TÖRTÉNT A HÉTEN - HOL LEHET AZ ÖTÖDIK HULLÁM CSÚCSA?

PORTFOLIO
Szerző: Portfolio
2022.01.22.


Az omikron-variáns által okozott ötödik járványhullám esetszámai már a harmadik héten meghaladták heti átlagban a delta járványhullám decemberi csúcsát. Vattay Gábor járványmodellező az elmúlt hét adatai alapján azt vizsgálta meg, hogy mikor fog tetőzni a mostani hullám.


Péntekre az új fertőzöttek 7 napos mozgóátlaga olyan magasra emelkedett, amire a járvány 2020-as kitörése óta sosem volt eddig. Szerdán, csütörtökön és pénteken is soha nem látott napi új fertőzöttszám érkezett és közben a Nemzeti Népegészségügyi Központ a héten hivatalosan is elismerte (több hét késéssel), hogy az omikron variáns vált dominánssá idehaza is.

Vattay Gábor, az ELTE TTK Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék vezetője legújabb, Portfolio-nak küldött elemzésében a bevált módszerét alkalmazza, vagyis a napi esetszámokat az összes esetszám függvényében ábrázolta. Ez alapján azt láthatjuk, hogy a jelenlegi trendet követve a mai 1,4 millióról további körülbelől 700 ezer esettel 2,1 millió környékére fog nőni ebben a hullámban az esetek száma a nyárig...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.