2022. január 28., péntek

PEKINGBŐL ÉS MOSZKVÁBÓL FIGYEL A NAGY TESTVÉR

SZABAD EURÓPA
Szerző: ARATÓ LÁSZLÓ
2022.01.28.


Egy EP-különbizottság tizennyolc hónapon keresztül gyűjtött adatokat arról, hogy milyen külföldi befolyásolási kísérletek igyekeznek az EU demokratikus folyamatait más mederbe terelni, illetve széthúzást gerjeszteni a tagállamok között. Konkrétan meg is neveztek olyan európai politikusokat, akik elsősorban orosz tulajdonú nagyvállalatokban töltöttek/töltenek be felelős pozíciót. Az anyagnak van magyar vonatkozása is.


111 pontban összegezte másfél éves vizsgálatának főbb megállapításait egy európai parlamenti vizsgálóbizottság. A testület azt tekintette át, hogy a külföldi hatalmak milyen eszközökkel próbálnak beavatkozni az EU demokratikus folyamataiba. A bizottság több mint ötven ülést tartott, amelyen mintegy 130 szakértőt, politikust, újságírót, kutatót hallgattak meg. A jelentésért a lett Sandra Kalniete a felelős, akivel a Szabad Európa korábban már interjút is készített. A néppárti politikus nem hétköznapi közéleti szereplő: szüleit a Gulagra telepítették, száműzetésben született. Ötéves volt, amikor hazatérhettek, később azonban hazája, Lettország külügyminisztere is volt.

Gyanútlan európai polgárok


A jelentésben egyértelmű bizonyítékokat sorakoztatnak arra vonatkozóan, hogy Oroszország és Kína számtalan eszközzel igyekszik manipulálni az európai közvéleményt, sokszor sikeresen. Utóbbi kapcsán a bizottság rámutat, hogy az emberek rendkívül tájékozatlanok, emiatt védtelenek a befolyásolási kísérletekkel szemben. Az európai közvélemény és a kormányzati tisztviselők túlnyomórészt nincsenek tisztában a külföldi autokratikus rezsimek, különösen Oroszország és Kína által jelentett fenyegetés súlyosságával – állítják az EP-képviselők a szövegben. A nem megfelelő védekezés megkönnyítette a rosszindulatú szereplők számára, hogy kibertámadásokat hajtsanak végre, korábbi magas rangú politikusokat toborozzanak és ellenséges hangulatot szítsanak a nyilvános vitákban. Ezt súlyosbítják a joghézagok és az uniós országok közötti elégtelen koordináció.

Ezért a bizottság tagjai sürgetik az EU-t, hogy növelje a közvélemény figyelmét az érzékeny feladatokat ellátó személyek képzése és általános tájékoztató kampányok révén. Ezenkívül az EU-nak meg kell erősítenie a képességeit és szankciórendszert kell kiépítenie a dezinformáció ellen. Szigorítani kell a közösségi oldalakon érvényes szabályokon is, amelyek a külföldi beavatkozás eszközei.

„Vizsgálataink rendkívül nyugtalanító bizonyítékokat hoztak arra vonatkozóan, hogy a rosszindulatú külföldi szereplők a társadalom minden lehetséges szférájában és területén támadják demokráciáinkat. Még aggasztóbb az a felismerés, hogy nemcsak a törvényhozók, hanem egész társadalmunk is nélkülözi a kulcsfontosságú tudatosságot, valamint a nyilvános vitákat és a törvénykezést. Az egyéni szerepvállalás nem éri el a külföldi beavatkozások hatékony leküzdéséhez szükséges szintet. Sürgős intézkedésekre van szükség a kiskapuk megszüntetése érdekében: felelősségre kell vonni az online platformokat, hogy biztosítsák algoritmusaik átláthatóságát, szabályozzák az adatpiacot, meg kell erősíteni a civil társadalmat és a független médiát, amely lehetővé teszi a tájékozott egyéni felelősségvállalást az oktatási, képzési és médiaműveltségi programokon keresztül” – mondta Sandra Kalniete.

A jelentés egyik pontjában a bizottság felszólítja az összes tagállamot, hogy a korai évektől kezdve a felnőttoktatásig építsék be tanterveikbe a médiaműveltséget és a digitális jártasságot, valamint a kritikus gondolkodást és a nyilvános részvételt, beleértve a tanárok és kutatók képzését...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.