2022. január 18., kedd

POKOLIAN MEGDRÁGUL AZ ALAPSZÁMLA - CSAK NÉHÁNY BANK MEGY EL TELJESEN A FALIG

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: Azénpénzem
2022.01.18.


A csak alapszintű banki szolgáltatást igénylők számára egykor „kedvezményesként” bevezetett, úgynevezett alapszámla korábban sem volt olcsónak nevezhető, de most határozottan elszáll majd a díja. A számlavezetésért havonta kérhető összeget ugyanis a jogalkotók a minimálbérhez szabták.

Az előírásnak megfelelően 2016-ban vezették be a bankok azt az alapszintű fizetési számlát, amelyet uniós előírás szerint garantálni kell minden magyar állampolgárnak vagy itt tartózkodó uniós állampolgárnak. Az alapszámla havi díját a jogalkotók a minimálbér 1,5 százalékában maximálták. Ez már a bevezetés pillanatában is drága megoldást eredményezett. Akkoriban a következő évre ígérték, hogy lesz egy teljesen díjmentes, szociálisnak nevezett számlatípus is, de ez a bizonyos következő év azóta sem jött el.

Az alapszámla viszont az elmúlt években is töretlenül drágult. Az idén januártól jókora további megugrás után a minimálbér 200 ezer forintra, a garantált bérminimum 260 ezer forintra emelkedett, ami az előírásnak megfelelően húzza majd magával az alapszámla díját is. Az alapszámla-vezetés havi díja legfeljebb az előző évi bruttó minimálbér 1,5 százaléka lehet, így a béremelést csúsztatottan követi a számla drágulása.


Alapszámla díja néhány banknál
PénzintézetSzámlavezetési díj Ft/hó
Budapest2 511
CIB1 268
Erste2 415
K&H2 511
MKB1 735
Takarék2 415
OTP1 490
Unicredit1 617
Raiffeisen2 415
Forrás: Azénpénzem,hu gyűjtés

Szerencsére (ahogy a bevezetés időpontjában is volt) nem minden bank használja ki maradéktalanul a drágítás lehetséges mértékét. Találhatunk tehát – mint az a fenti táblázatból is kiderül –kedvezőbb ajánlatokat is. Már ha valaki egyáltalán keres ilyent. A pénzintézetek tapasztalatai szerint ugyanis nem túl keresettek az alapszámlák...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.