2022. január 5., szerda

SZABAD SZEMMEL TRUMPRÓL ÉS ORBÁNRÓL: EGY LEVITÉZLETT AUTOKRATA PÁTYOLGAT EGY FELTÖREKVŐ AUTOKRATÁT - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2022.01.05.


Trump már jó ideje a magyar politikus rajongója, 3 éve még Washingtonba is meghívta, amit elítéltek a Kongresszus mindkét oldalán. Lapszemle.


Rolling Stone

Egy levitézlett autokrata pátyolgat egy feltörekvő autokratát, írja a magazin, miután Trump teljes támogatásáról biztosította az újjáválasztásért harcoló Orbán Viktort. Meglehetősen furcsa az ilyesfajta kiállás egy volt elnök részéről, különösen a magyar kormányfő esetében, hiszen ő tekintélyelvű szélsőjobboldali, aki nyíltan szapulja a demokráciát. Ehhez képest a Fehér Ház előző gazdája úgy gondolja róla, hogy nagyszerű teljesítménnyel megvédte Magyarországot, továbbá hogy erős vezető.

Nem véletlen, hogy a New York Times szerint már annyira illiberális, hogy az már egyfajta válságot idézett elő az EU-ban. Azon felül az Európai Bíróság éppen azon tanakodik, megengedje-e a Bizottságnak az anyagi segítség leállítását, miután Orbán azon dolgozik, hogy aláássa a sajtószabadságot, a jogállamot és az emberi jogokat.

Trump már jó ideje a magyar politikus rajongója, 3 éve még Washingtonba is meghívta, amit elítéltek a Kongresszus mindkét oldalán. Egy amerikai magyar lobbista szerint a találkozó olyan volt az autokrata Orbánnak, mint a teniszben a grand slam, azaz amikor valaki megnyeri az év mind a négy nagy tornáját.

Nem meglepő, hogy a korábbi elnök beállt a miniszterelnök mögé, mint ahogy az sem, hogy egyfolytában bálványozza a földkerekség több legbrutálisabb, demokrácia-ellenes erős embereit, miközben próbálja megfordítani az amerikai választás eredményét. Dicsérte Putyint, az észak-koreai diktátort, még a múlt hónapban is. Egészen pontosan azt mondta: az olyanok, mint ő, valamiért a lehető legjobban, ragyogóan el vannak a zsarnokokkal, tekintélyelvű vezérekkel.

Guardian

Az Orbán-féle illiberális demokráciára hajazó egypártrendszer jelenti újabban a követendő modellt Trump és hívei számára, írja Lloyd Green, aki New Yorkban ügyvéd, de korábban az idősebbik Bush tanácsadója volt, majd dolgozott az igazságügyi tárcánál. Az új hitvallás háttereként emlékeztet arra, hogy a republikánusok többsége úgy látja: akik egy éve megostromolták a Kongresszust, a szabadságot akarták megvédeni. És továbbra is kétségbe vonjl az elnökválasztás eredményét. A párt felfogását nagyjából úgy lehet jellemezni, mintha feldobna egy érmét és azt mondaná: ha fej, én nyerek, ha írás, te veszítesz.

Ezekben a körökben a trumpizmus már nem egyszerűen kultusz, mozgalom lett. Ennek megfelelően biztosította a volt elnök teljes támogatásáról Orbánt, az illiberális demokrácia nyílt pártolóját. Azt, aki korlátozta a sajtót és a maga javára módosította az alkotmányt, illetve a törvényeket. Célja az egypártrendszer. Olyan mintha a Duna partjára költözne Mar-a-Lago, Trump személyes birodalma.

Ezen felül a politika középpontjába állította a vért, a rögöt és a kereszténységet, a köztársaságinak nevezett tábor legnagyobb örömére. Pence volt alelnök és Sessions, a korábbi igazságügyi miniszter Budapesten rótta le hódolatát Orbán és a konzervatív társadalmi értékek előtt.

Biden mondhat, amit akar, tehát hogy be akarja temetni az árkokat, maradt az erős politikai megosztottság az USÁ-ban. A jó gazdasági eredmények sem takarják el a törésvonalakat, amelyek csak mélyebbek lettek egy év alatt. A politikát a törzsi felfogás és az elégedetlenség vezérli, ameddig csak a szem ellát. A republikánusok nemrégiben azzal a jelszóval gyűjtöttek adományokra, hogy a pénz az amerikaiaknak kell – a demokratapártiak ellen. Már itt tartunk.

Süddeutsche Zeitung

A német kézilabda válogatott új csapatkapitánya igényt tart arra, hogy az alig egy hét múlva kezdődő EB során elmondja véleményét a társrendező Magyarországon uralkodó állapotokról. Így arról, hogy Orbán Viktor miként viszonyul a melegséghez. Golla úgy fogalmazott: mindent el fog követni, hogy társai is szabadon közölhessék, amit gondolnak. Nem tudja persze befolyásolni a magyar politikát, de ez még nem jelenti, hogy helyeselné.

Emberként és sportolóként azonban igencsak nyugtalanítja, hogy a homoszexualitás téma lehet, és hogy bárki elutasítsa a másságot. Merthogy ő maga a sokszínűséget támogatja, és azt, hogy mindenki olyan legyen, ahogy azt jónak látja. A játékos mindig hangot kíván adni ennek a meggyőződésének.

FT

Emlékezetpolitikájához, a történelem cenzúrázásához Putyin a kínai modellt koppintja, de alapvetően azt csinálja ezen a területen, amit Orwell fogalmazott meg az 1984-ben: aki ellenőrzi a múlt, az ellenőrzi a jövőt. Aki kezében tartja a jelent, az szabja meg a múltat. Igazából Hszi is ugyanezt csinálja.

A múlt év végén mindkét vezető drámai módon korlátozta a vitát a történelemről. Az oroszoknál betiltották a Memorialt, amely civil szervezetként a sztálinizmus áldozatainak emlékét őrzi. Hongkongban pedig az egyetemek eltávolították a Tienanment téri vérengzésnek emléket állító szobrokat.

Ami a Memoriallal történik, az fordulópontnak tűnik az egész ország számára. Hiszen az országban idáig jobban megtűrték az elégedetlenséget, mint Kínában. 5 éve Putyin maga leplezett le Moszkvában egy emlékművet a sztálinizmus halottainak emlékére. De elemzők szerint a mostani fejlemény arra utal, hogy olyasfajta cenzúra és szigor jön, mint ami Pekingben már bevett.

Elismerik Mao és Sztálin „hibáit”, de azokat apró kisiklásnak tekintik hősies életművükhöz képest. Hszi biztosan áldását adná arra, hogy Putyin lecsap a nagy vezér bírálóira. Egyébiránt a történelemről folyó vita korlátozása mindkét országban együtt jár az elnyomás fokozódásával. Közben pedig úgy állítják be, hogy aki bármit felhoz a két történelmi személyiség ellen, az külföldi hatalmak szekerét tolja.

Alkotmánymódosítás révén mindkét elnök elérte, hogy még jó sokáig irányíthassa országát. Ha Putyin 2036-ig államfő marad, akkor tovább lesz hatalmon, mint Sztálin. És ha utánozni akarod a Gazdát, akkor miért engednéd meg, hogy bárki kritizálja?

Der Standard

Paul Lendvai nem tartja kizártnak, hogy 2022 a válságok éve lesz, mert a liberális demokrácia világszerte bajban van, az USÁ-tól kezdve, Olaszországon át, Csehországig. A járvány nagyban hozzájárult ahhoz, hogy azok a politikusok szerepelnek jól a választásokon, akik szavahihetőek. Merthogy a polgárok látják, mennyire fontos az, ki hozza meg a döntéseket. Jól érzékelhető ez az olaszoknál, ahol hatalmasat lendített a dolgokon Draghi miniszterelnök hozzáértése.

A kormányváltás óvatos derűlátást váltott ki Bulgáriában is, ahol idáig egy korrupt erős ember volt az úr, illetve a hasonló bajokkal küszködő cseheknél. Amerikában viszont a politika kifordult a sarkaiból és gyorsan veszítenek tekintélyükből a hatalom gazdái Franciaországban, valamint Nagy-Britanniában is. Persze a liberális demokrácia már sok mindent átvészelt.

Nagy veszélyt jelentenek ugyanakkor az olyan diktátorok kiszámíthatatlan húzásai, mint Putyin és Hszi. Éspedig nem csupán a fenyegetett Ukrajna, továbbá Tajvan, hanem az egész világbéke számára. Ideértve a tovagyűrűző hatásokat a Balkánon, illetve a Dél-Kínai-tengeren. Mivel ezek a politikusok teljesen kézben tartják a sajtót, ugyanakkor el vannak szigetelve a valóságtól, így könnyen előfordulhat, hogy túlfeszítik a húrt, mert azt hiszik, hogy mindent megtehetnek.

Semmi jót nem ígér, hogy Európa vezető nélkül maradt, miután Merkel távozott, Macron pedig belesüppedt a választási kampányba. Emellett pedig Biden hatalmas belpolitikai nehézségekkel küszködik.

Neue Kronen Zeitung

Osztrák szakértők előzetesen úgy számoltak, hogy tavaly nagyjából 30 ezer illegális bevándorlót tartóztatnak fel az ország határain, ehhez képest Magyarország felől csak Burgenlandban csaknem 20 ezer migráns akadt fenn a szűrőn. A kivezényelt katonáknak és rendőröknek lélegzetvételnyi szünet sem jutott, folyamatosan veszik fel az elfogottak adatait, gondoskodnak az ellátásukról, a gyűjtőhelyekre viszik őket. Jóformán minden nap nagyüzem van, 169 esetben embercsempész maffia tagjait kapcsolták le.

A határmenti tartományban a legtöbben Felsőpulyánál (Oberpullendorf), valamint Neusiedl am See-nél próbálkoztak, de népszerű volt Soprontól nem messze Siegesdorf is. A mikrobuszokban gyakran 17 vagy még több embert zsúfoltak be a bűnözők. Októberben pont emiatt két férfin már nem lehetett segíteni, egyszerűen megfulladtak a raktérben, ahol összesen 29-en próbáltak meg bejutni Ausztriába. A sofőr elmenekült, de később hazájában, Lettországban elfogták. Egyébiránt szakértők szerint a hullám az idén sem enyhül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.