2022. január 21., péntek

SZAMIZDAT TATABÁNYÁN

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2022.01.21.


Mint emlékezhetünk, a tatabányai Fidesz az őszön egy rendeletben megtiltotta, hogy az önkormányzat saját ügyeiről akármilyen hivatalos felületen (újság, tévé, rádió vagy akármi) hírt adjon, illetve beszámoljon, a tatabányai Fidesz tehát egy fekete lyukat csinált az önkormányzatból, ahonnan ki semmi sem szivároghat. Ilyen tilalom alá esik a közgyűlések közvetítése is, a tatabányai választópolgárok tehát bolyonganak a ködben, fogalmuk sincs, mert nem lehet, ki és hogyan dönt az ügyeikről. Majd kiderül valahonnan, szájhagyomány, kisbíró és egyéb feudális közlési formák által.

A polgármester – akivel a Fidesz ezzel a rendelettel ki szeretett volna cseszni – túljárt a basáskodó képviselők eszén, és saját költségén a saját Facebook-oldalán kezdte közvetíteni a város közgyűlését, mint valami összeesküvő partizán. Beláthatjuk, hogy ez az állapot messze van az ideálistól, amelyben törvény írja elő a tájékoztatási kötelezettséget az önkormányzatok számára, de a helyi Fidesz – akárha az országos – törvényekre, jogra, ilyenekre magasról tesz, ha pitiáner bosszúról vagy a saját érdekeiről van szó. Tatabányán tehát visszatért a szamizdat kora.

És e ponton jut eszünkbe a kedves vezető szintén szamizdatnak nevezett sorozata, amit a kormany.hu oldalon futtat közpénzből, a lehető legnagyobb támogatással és nyilvánosság mellett. Ez azt mutathatná, hogy őszentsége nincsen tisztában a szamizdat fogalmával, viszont ennyire azért nem hülye, csupáncsak aljas. Rémlik neki, hogy amikor ő forradalmárnak hazudta magát, viszont csak KISZ-es volt, a nagyfiúk valóban éltek ilyen eszközökkel Kádár ellen, ő azonban soha, és mégis ő állt oda ordibálni, hogy ruszkik haza. Ki érti ezt? Ezért is vagyunk ott, ahol.

Ugyanott, vagy még galádabb állapotban, mint Kádár bukásakor, és ezen a ponton tehetnénk fel a kérdést, hogy merre is megy ez az ország, mert, hogy nem előre, az bizonyos. Ezért fordulhat elő az a számunkra biztató, ám kies hazánkról lehangoló bizonyítványt kiállító tény, hogy az EBESZ választásaink teljes körű megfigyelésére készül, mintha valami banánköztársaság volnánk, és ebből fakadóan valószínűleg – illetve minden bizonnyal – azok is vagyunk. Erre utal a tatabányai incidens is, amikor a hatalomnak nem tetsző polgármestert teljesen el akarják hallgattatni.

És el is érünk a miniszterelnök-jelölti vitához is, amelynek megtagadása újabb fejezethez, mérföldkőhöz érkezett tegnap, mikor is Dömötör Csaba államtitkár sok mocsok mellett előállt a végső érvvel, miszerint az emberek nem szeretik, ha a politikusok vitatkoznak egymással. Itt minden bizonnyal a Fideszen szocializálódott emberekre gondolt, akik azt veszik jó néven, ha a Párt megmondja nekik, mit kell gondolni a világról, és ebbe minden apróság bezavarhat. Tatabányán például a közgyűlés közvetítése, vagy annak az általános tudása amúgy, hogy az országban élnek szegények.

A Fidesznek nem jó, ha kiderülnek dolgok...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.