2022. január 15., szombat

TANKOKAT VEZÉNYELTEK KI SVÉDORSZÁGBAN EGY SZIGETRE AZ OROSZOKTÓL VALÓ FÉLELEM MIATT

TELEX
Szerző: KÖRÖMI CSONGOR
2022.01.15.


A svéd hadsereg péntek óta katonákat és fegyvereket szállít a Balti-tengeren fekvő Gotland szigetére, írja a Bild, a lap szerint ugyanis a svéd kormány, ha kis esélyt is, de lát arra, hogy Oroszország felől támadás érje a legnagyobb balti szigetet.

Még 2019-ben telepítettek korszerűsített föld-levegő rakétavédelmi rendszert a szigetre, péntek reggel pedig a 23 ezres Visby nevű kikötővárosba érkezett katonákkal együtt több Stridsfordon 90-es páncélozott harckocsi is, hogy ezzel biztosítsák a sziget kikötőjét. Aznap este pedig az amerikai légierő egyik C-17-es katonai repülőgépe szállt le a közeli repülőtéren – ugyanis bár Svédország nem tagja a NATO-nak, de régóta együttműködik katonailag az Egyesült Államokkal.

Szerdán ugyanis Oroszország három partraszálló hajót is a Balti-tengerre vezényelt, amivel akár a svéd szigetet is meg tudnák szállni. Azóta a svéd hadsereg készültségben van, Michael Claesson svéd altábornagy szerint pedig Gotland biztosítása mellett Svédország más részein is megjelenhetnek a katonai erők az oroszok miatti készültség jegyében – erről viszont nem adott bővebb tájékoztatást, írja az Euractiv.

Svéd kormányzati források szerint Moszkva nem Svédország, hanem a balti államok ellen készítene elő támadást – ehhez viszont szükségük lenne Gotland elfoglalására, hogy állomásoztatni tudják az Sz-400-as rakétáikat, valamint hogy lezárják a svéd légteret a NATO repülőgépei elől, amelyekkel a Baltikumot tudnák megvédeni. „Látjuk az orosz csapatmozgásokat, és komolyan kell vennünk ezt a forgatókönyvet” – mondta a forrás név nélkül a Bildnek...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.