2022. január 31., hétfő

TÖBB MINT HÚSZEZREN SZTRÁJKOLTAK MA A KÖZOKTATÁSBAN – PERCRŐL PERCRE A MÉRCÉN

MÉRCE
Szerző: MÉRCE
2022.01.31.


Hosszas huzavona és megannyi sikertelen sztrájktárgyalás után január 31-én, hétfő reggel nyolc és tíz között országos figyelmeztető sztrájkot tartanak a pedagógus-szakszervezetek, vagyis a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). A tanárok jobb fizetéseket, munkakörülményeket, és azt követelik, hogy a munkáltató, vagyis a kormány a parancsai alanyai helyett tárgyalópartnernek tekintse őket.

A szakszervezetek hosszú évek óta nem voltak hasonló sztrájkhelyzetben, és noha az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint jogszerűtlen a munkabeszüntetésük, az bíróság első fokon és ugyan még nem jogerősen, de nekik ítélt igazat.

Ez pedig komoly ütőkártya lehet a szakszervezetek kezében, és azokat is bátoríthatja a sztrájkban való részvételre, akik tartanak a retorzióktól.

A reggeli, kétórás figyelmeztető sztrájk után kora délután a pedagógusok támogatói tartanak autós felvonulást, amiről szintén beszámolunk majd, napközben pedig ebben a tudósításban lehet követni az eseményeket, reakciókat, és igyekszünk megosztani minden, a sztrájkkal kapcsolatos, releváns információt.

A hétfői események mellett bemutatjuk a nap során a pedagógusok küzdelmeinek előzményeit, történetét és tágabb kontextusát is, valamint hogy az érintettek miért tartják fontosnak a célokat, amikért 2022 elejére már a sztrájkig is eljutottak. Amennyiben ugyanis a pedagógusok a mai, kétórás figyelmeztető sztrájkkal nem érik el céljaikat, március 16-tól határozatlan idejű sztrájkba léphetnek, ami az országgyűlési választások előtt a kormánynak kétségkívül úgy hiányozna, mint púp a hátára.

Élő videóval jelentkeztünk a pedagógus szakszervezetek sajtótájékoztatójáról:...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.