2022. január 3., hétfő

ÚJRA ITT A CSATATÉR A MÁRKI-ZAY–LÁZÁR RANGADÓVAL, SIMONKA HAGYATÉKÁVAL, FIDESZES NAGYÁGYÚKKAL ÉS „AZ ÖRDÖG ÜGYVÉDJE”–ÜGY VÁDLOTTJÁVAL

24.HU
Szerző: BITA DÁNIEL
2022.01.03.


Újraindul a 24.hu választási sorozata, áprilisig hat egyéni választókerületet térképezünk fel.


Sorsdöntő választás következik – hangzik el négyévente, és a politikusok maguk is hajlamosak az egekbe emelni tétet. Szűk négy évvel ezelőtt, frissen megválasztott hódmezővásárhelyi polgármesterként, Márki-Zay Péter például arról beszélt lapunknak, hogy Trianonhoz fogható következményei lennének a Fidesz újabb győzelmének. Az időközi választáson elért sikerével 2018 februárjában hirtelen országos ismertséget szerző Márki-Zay azóta még nagyobb meglepést okozott: az előválasztás megnyerésével pártháttér nélkül az ellenzék miniszterelnök-jelöltje lett. De nem adta fel városát sem: vásárhelyi polgármesterként vezeti az országos kampányt, helyben pedig a tavaszi parlamenti választás talán legkiélezettebb összecsapására készül a volt kancelláriaminiszter, Lázár János ellen. Aligha kell magyarázni, hogy a harmadszor elrajtoló Csatatér-sorozatunknak miért ez a választókerület lesz az egyik helyszíne.

A felfokozott várakozás persze érthető: a választás lényege, hogy a sorsunkról döntünk, az adott szisztéma szabályai szerint. Ezeket pedig a Fidesz úgy alakította, hogy a listás szavazatok 45, majd 49 százalékával szerzett kétharmados parlamenti többséget nyolc, illetve négy évvel ezelőtt. E két kudarc és a 2019. őszi önkormányzati választás viszonylagos sikere kellett ahhoz, hogy az ellenzék ezúttal teljes egységben vegye fel a harcot a mostanra az utolsó szögig kiépült NER-rel, ez pedig még akkor is nagyon kiélezett kampányt ígér, ha a közvélemény-kutatások igencsak széttartó eredményt jeleznek előre három hónappal a választás előtt.

Mi pedig áprilisig ismét egyéni választókerületek történéseit nyomon követve készülünk a voksolásra, így mutatva be a helyi és az országos problémákat, az ott élőket, a jelölteket és mondanivalójukat, a kampány főbb témáit és eseményeit. Ezúttal is olyan körzeteket kerestünk, amelyekben eldőlhet a választás, és amelyek együtt teljes képet adnak a választási kampányról, sőt egész Magyarországról.

Van köztük budapesti, két dunántúli és három kelet-magyarországi, olyan, amelynek megyeszékhely a központja, és olyan, amelyiknek megyei jogú város, de olyan is, amelyiknek a legnépesebb településén is 20 ezernél kevesebben laknak. Akadnak olyanok, ahol nagyágyúkat vet be a Fidesz, és olyan is, ahol alig három hónappal a voksolás előtt még a jelöltjét sem nevezte meg a kormányoldal, míg az ellenzéki térfélen lesz dolgunk jobbikos, szocialista, DK-s és momentumos kihívóval is.

Törekedtünk arra, hogy olyan körzeteket válasszunk, ahol a jelöltek személye is érdekes...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.