2022. január 28., péntek

VÁSÁRLÓI ROHAMOT HOZOTT AZ ÚJ LAKÁSOKNÁL AZ MNB ZÖLD OTTHON HITELE - MÁR A TERVEZŐASZTALON 1,2 MILLIÓBA KERÜL EGY FŐVÁROSI LAKÁS NÉGYZETMÉTERE

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: L.J.
2022.01.


Tavaly szárnyra kapott a fővárosi új építésű lakóingatlanok piaca, az év végére a kínálat már nem tudta kiszolgálni a Zöld Otthon Program indulásával hirtelen megugrott keresletet. Az OTP Ingatlanpont szakértői szerint az idén nőni fog a lakásépítések száma. Jelenleg négyzetméterenként 550 ezer és 3,4 millió forint közötti áron kínálják az új építésű ingatlanokat.


Már 2021 első félévében látszottak pozitív változások, az egész évet nézve pedig szárnyra kapott a fővárosi új építésű lakóingatlanok piaca. Az OTP legfrissebb Budapesti Újlakás Értéktérképének adatai szerint a keresleti és kínálati oldal is jelentősen nőtt: 8400 új lakást értékesítettek, ami 80 százalékkal több a 2020-as mélypontnál.

— Ennél magasabb éves forgalmi adatot csak 2006-ban és 2017-ben mértek az elmúlt 15 évben. A kínálati oldalt vizsgálva pedig megállapítható, hogy 7600 új, kétlakásosnál nagyobb projektben található lakás értékesítése indult el tavaly, ami 60 százalékos növekedés 2020 óta – mondta el Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

A tavalyi fellendülést egyértelműen segítették az otthonteremtési támogatások, az ismételten 5 százalékra (CSOK igénybevételével 0 százalékra) csökkentett lakásáfa, az illetékmentesség és az ősszel elindult Zöld Otthon Program.

— Októberben sebességet váltott az addig is igen élénk újépítésű-piac és az év végére a kínálat gyakorlatilag már nem tudta kiszolgálni a Zöld Otthon Program indulásával hirtelen megugrott keresletet. Összehasonlításként 2021 utolsó két hónapjában háromszor annyi új építésű ingatlant értékesítettek az OTP Ingatlanpont hálózatában, mint az megelőző évek hasonló időszakaiban. A vevők túlnyomó többsége olyan ingatlanokat keresett, amelyek megfelelnek a Zöld Otthon Lakáshitel előírásainak, és amelyekre már végleges adásvételi szerződést lehetett kötni. A kezdeti roham mostanra csillapodott, de az érdeklődés továbbra is töretlen – számolt be tapasztalatairól Homolya Gergely Pál, az OTP Ingatlanpont új építésű ingatlanokért felelős projektmenedzsere. A szakértő hozzátette, hogy a fellendülés nemcsak Budapesten, hanem országos szinten érzékelhető, és különösen jellemző a Balaton-parti települések újépítésű-piacaira...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.