2022. január 29., szombat

WITTINGHOFF TAMÁS OLYAN RENDSZERT SZERETNE, AHOL NEM LOPHATJA EL AZ ÁLLAM AZ ÖNKORMÁNYZATOK BEVÉTELEIT

TELEX
Szerző: CSEKE BALÁZS
2022.01.29.


Vissza kell adni az önkormányzatok szabadaságát és gazdasági önállóságát – állítja Wittinghoff Tamás. Márki-Zay Péter Budaörs polgármesterét kérte fel, hogy a hat párttal együttműködve dolgozza ki az ellenzék választási programjának önkormányzati fejezetét. Wittinghoff több mint harminc éve vezeti az ország egyik legjómódúbb települését, négy éve Karácsony Gergely árnyékkormányában is szerepet vállalt már a választás előtt. A nagypolitikába továbbra sem vágyik, agglomerációs együttműködéssel küzdene a zöldterületek beépítése ellen. Wittinghoff Tamást kérdeztük arról, mit kezdene Márki-Zay kormánya az önkormányzatokkal, és mire számít a közelgő választási kampányban.


„Nincs szociális ügy, egészségügy vagy bármilyen szakpolitikai terület az önkormányzatiság hangsúlyos jelenléte nélkül” – ez az alapvetése Wittinghoff Tamásnak. Önmagában az önkormányzatisággal nem igazán foglalkoznak a választók a budaörsi polgármester szerint, de ha bármi történik az iskolában, az orvosi rendelőben, vagy bármely közszolgáltatással gond van, azonnal az önkormányzathoz fordulnak. „Mi sem természetesebb ennél! Közben pedig fogalmuk sincs arról, hogy az önkormányzatoktól ezeket a hatásköröket milyen szinten vonták el az elmúlt években.”

Gazdálkodási önállóságot és béremelést ígérnek

Az elmúlt tizenkét évben jó pár feladatot elvett az állam az önkormányzatoktól, így például az iskolák fenntartási jogát és az építéshatósági jogköröket. Ezzel együtt a feladatokhoz kötött forrásokat is elvonták, „a járványügyi intézkedés címén pedig úgy adott bizonyos szektoroknak kedvezményeket a kormány – mondja Wittinghoff –, hogy az az önkormányzatok rovására ment.” Erre példa a gépjárműadó elvonása és a helyi iparűzési adó felezése, a gazdagabb önkormányzatok szolidaritási hozzájárulásának emelése, melyek komoly fejtörést okoztak már a tavalyi költségvetés összeállításakor is a polgármestereknek. Főleg az ellenzéki vezetésű településeken, amelyeket politikai alapon nem kompenzált az állam...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.