2022. február 5., szombat

A FIÚK NEM SÍRNAK – FIÚK SZEXUÁLIS BÁNTALMAZÁSA ÉS KIZSÁKMÁNYOLÁSA MAGYARORSZÁGON

HINTALOVON ALAPÍTVÁNY
Szerző: hintalovon.hu
2022.02.03.


A fiúk nem sírnak – Fiúk szexuális bántalmazása és kizsákmányolása Magyarországon


Kik bántalmaznak fiúkat és miért? Beszélnek-e a fiúk az őket ért szexuális visszaélésekről vagy titkolják azokat? Ha segítséget kérnek, akkor jellemzően mi történik? Felkészült-e a magyar gyermekvédelem és az igazságszolgáltatási rendszer, hogy a szexuálisan bántalmazott fiúk megfelelő segítséget és támogatást kapjanak?

A Hintalovon Alapítvány, a gyermekek szexuális kizsákmányolása ellen küzdő világszervezet, az ECPAT International magyarországi partnerszervezeteként, velük együttműködve, 2021-ben úttörő kutatást végzett a magyarországi fiú gyermekek szexuális bántalmazásáról és kizsákmányolásáról.

Mit szerettünk volna megtudni?

Nemzetközi viszonylatban is uralkodó az a nézet, hogy a szexuális kizsákmányolás elsősorban a lányokat érinti. A korábbi kutatások és vizsgálatok során ez a nézőpont gyakran azt jelentette, hogy szinte egyáltalán nem jelentek meg azok a fiúk, akik szexuális bűncselekmények sértettjeivé váltak. Az ECPAT ezt világszintű problémának látja, ezért több országban kezdeményezett kutatást, kifejezetten a fiúk érintettségére fókuszálva. Ennek a kutatási folyamatnak volt részese 2021-ben a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány, mint az ECPAT magyarországi tagszervezete.

A kutatás elsődleges célja az volt, hogy megvizsgáljuk, milyen okai lehetnek annak, hogy a fiúk bántalmazási esetei még a lányokénál is ritkábban kerülnek napvilágra, és melyek azok az társadalmi, pszichológiai és intézményes tényezők amelyek befolyásolják a fiúk segítségkérését, a bántalmazási esetek kiderülését. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy az érintett fiúk számára milyen segítő szolgáltatások elérhetőek, és hogy nekik milyen speciális szükségleteik lehetnek az áldozatsegítés területén.

A kutatás fontosságát mutatja az is, hogy a témában még nem készült tanulmány Magyarországon. Fontosnak tartjuk leszögezni, hogy a fiúk érintettségét hangsúlyozó eredményekkel nem célunk kisebbíteni a lányokat érő bántalmazások súlyát és gyakoriságát, helyette inkább a közös – társadalmi, szakmai, egyéni szintű – fókuszt szeretnénk tágítani...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.