2022. február 15., kedd

AZ AKADÉMIA SZERINT ELFOGADHATATLAN, HOGY A GYÓGYSZERHATÓSÁG BÜNTETŐFELJELENTÉSSEL HELYETTESÍTI A TUDOMÁNYOS ÉRVEKET

TELEX
Szerző: BOLCSÓ DÁNIEL
2022.02.15.


„Az OGYÉI a favipiravir alacsony fokú hatásosságával kapcsolatban megjelent sajtóhírek miatt rendőrségi feljelentést tett, indokul a rémhírterjesztés vétségét hozva fel. A feljelentés pontos tartalma nem ismert. Amennyiben a »rémhírterjesztést« a gyógyszerhatóság a sajtóban megnyilatkozó tudósok esetében felrója, fellépése – az ez idáig megjelent cikkek tartalma alapján – megalapozatlan és elfogadhatatlan”


olvasható a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) vezetősége és vezető szakértők közös állásfoglalásában.

A nyilvános kiállás előzménye, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) múlt hétfőn bejelentette, hogy rémhírterjesztés miatt feljelentést tesz több újságcikk miatt, amelyek a favipiravir Covid-19 elleni hatásosságát kérdőjelezték meg. Az OGYÉI szerint a kifogásolt cikkek akadályozhatják a járvány elleni védekezés sikerét azzal, hogy megrendítik a bizalmat a gyógyszerekben, azt azonban azóta sem árulta el a gyógyszerhatóság, hogy pontosan mely cikkekre gondolt, noha a kontextus alapján ezek nagy biztonsággal beazonosíthatók. Azt sem közölte, hogy mely állításokat találta félrevezetőnek az elismert tudósokat megszólaltató cikkekben, ahogy azt sem, mi alapján tartják vitán felül állónak az itthon széles körben használt gyógyszert. A favipiravirról ugyanis valóban ellentmondásosak a tudományos eredmények, és máig nincs igazán erős bizonyíték arra, hogy bevált a Covid-19 elleni bevetése, miközben még a haszna mellett érvelők is elismerik, hogy mára elérhetővé váltak egyértelműen hatásosabb alternatívák is.

Az OGYÉI lépése nagy visszhangot váltott ki, mert példátlan, hogy egy állami testület büntetőfeljelentéssel reagáljon tudományosan megalapozott szakmai véleményekre, illetve ezeket ismertető újságcikkekre. A feljelentést a tudományos világ számos szereplője felháborodással és értetlenkedve fogadta, és többen hangsúlyozták: még ha a konkrét szakmai kérdésben teljesen igaza is lenne a hatóságnak, egy tudományos vitában akkor sem elfogadható az érveket büntetőjogi fenyegetésekkel helyettesíteni. A favipiravir körül kialakult vitát, a gyógyszer hatásosságát vizsgáló tudományos eredményeket és az OGYÉI lépése által kiváltott reakciókat korábban ebben a cikkben mutattuk be részletesen...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.