2022. február 15., kedd

AZ ORBÁN-RENDSZERT MA MÉG MEG LEHET DÖNTENI, MERT MÉG NINCS ERŐSZAK

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2022.02.15.


„Mi az, hogy egyenlőek az esélyek? Annyira lejt a Fidesznek a pálya, hogy az már nem is lejt, hanem egyenesen függőleges” – reagált Szentpéteri Nagy Richard arra a fideszes állításra, hogy a választásokon egyenlő esélyekkel indul a kormánypárt és az ellenzék. Az alkotmányjogász, politológus szerint már 2010-ben sem voltak egyenlőek a feltételek. Orbán gyakorlatilag már első kormányzása alatt, 1998 és 2002 között elkezdte kialakítani a saját javára lejtő pályát, amit azután ellenzékben tovább döntött. Ha a társadalom nagyon nagy része nem akarná a Fideszt, akkor az ellenzék még így is győzhetne. Persze a kampányban még sok minden megtörténhet – mondta, hozzátéve: „a rendszert ma még meg lehetne dönteni, mert egyelőre nincs erőszak”.


Mennyire egyenlőek az esélyek a kampányban? – ezt a kérdést tette fel a videótudósításában politikusoknak és az utca emberének a Telex. Álljon itt négy, sok mindent eláruló válasz:

Az értetlenkedő, Hollik István kormányszóvivő: „miért ne lennének?

Az okoskodó, Fürjes Balázs államtitkár: „a szabályok mindenkire egyformán vonatkoznak: egyenlő pálya, egyenlő esélyek.

Az álobjektív, Pokorni Zoltán, fideszes polgármester: „fogalmam sincs.

Az ellenzéki Karácsony Gergely főpolgármester: „...pénzben, médiában, plakáthelyekben... mintha a Vasasnak kellene legyőznie a Real Madridot.”

S álljon végezetül itt egy korábbi, de máig érvényes megállapítás, mégpedig a legutóbbi, 2018-as országgyűlési választásokról készített EBESZ-jelentés lényegéből. „Az április 8-i országgyűlési választásokat az állam és kormánypártok anyagi forrásainak jelentős átfedése határozta meg, aláásva a jelöltek lehetőségét arra, hogy egyenlő feltételek mellett versengjenek. A választópolgároknak sokféle politikai választási lehetőségük volt, ennek ellenére, a megfélemlítő és idegenellenes retorika, a média elfogultsága és a nem átlátható kampányfinanszírozás szűkítette a valódi politikai vita terét, korlátozva a választókat abban, hogy teljes tájékozottság birtokában dönthessenek.”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.