2022. február 23., szerda

AZ UKRÁNOKNAK NINCSEN EGYÖNTETŰ VÉLEMÉNYÜK A NATO-CSATLAKOZÁSRÓL, BÍZZUK RÁJUK A DÖNTÉST!

MÉRCE
Szerző: VOLOGYIMIR ISCSENKO
2022.02.23.


A vélelmezett Ukrajna elleni orosz támadást övező médiapánik hetei után talán mégis nyílik lehetőség a konfliktus tárgyalásos rendezésére. (A december végén megjelent cikk fordítása még a szakadár köztársaságok függetlenségének elismerése előtt készült. – a szerk.) Az Ukrajna körüli orosz-nyugati konfliktus eszkalálódásáról szóló közbeszéd ugyanakkor kissé ironikus. A lényege – legalábbis a felszínen – annak garanciája, hogy Ukrajna nem fog belépni a NATO-ba, miközben a katonai szövetség messze van attól, hogy Ukrajnát meghívja, és az ukránok többsége sem akar csatlakozni.

Ukrajna alig másodvonalas szerepbe szorult a saját sorsát érintő fenyegetőzések és tárgyalások sűrűjében. Ráadásul, tipikus gyarmatosító hangvétellel, a kommentátorok egylényegűvé teszik az ukránokat, és nem ismerik fel azt a politikai sokféleséget, ami a 40 milliós országra jellemző. Vologyimir Zelenszkij ukrán elnök nemrég tweetelt a „Semmit Ukrajnáról Ukrajna nélkül” elvéről, szemben Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, aki hajlamos Ukrajna NATO-tagságát a nagyhatalmak egy szűk köre ügyének tekinteni.

Ugyanakkor a probléma nem csupán az Ukrajna nélkül tétele, hanem a döntés meghozatala a nagyon is sokszínű ukránok számára – mintha ugyanazon véleményen lennének a lényegi kérdésekben.

A közvélekedés az Euromajdan forradalmáról éppen ehhez a stratégiai ködösítéshez járul hozzá. A sztori szerint 2014-ben a különböző régiókból származó, a második világháború után egyazon modern államot megalkotó ukránok végre igazán egyesültek a polgárait tömörítő, forradalom során született nemzetben. Az ukránok meghozták „civilizatorikus döntésüket” a nyugati geopolitikai orientáció javára, és meg is védelmezik azt az orosz agresszió ellenében, amely agresszió Ukrajna visszatérítésével próbálkozik az orosz befolyási övezetbe. A 2014-et követő Donbaszban dúló háború államok közti háborúnak van beállítva, és nem az Euromajdan utolsó napjait követő erőszakos polgár-polgár elleni konfliktus egyenes folytatásának, ami ráadásul minden fajta katonai beavatkozást megelőzött Oroszország részéről...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.