2022. február 8., kedd

CEAUSESCU SZELLEME MAGYAR KÖNTÖSBEN: MAFFIAÁLLAM-TEMPÓBAN ZAJLIK A KORMÁNY HATÁRON TÚLI KAMPÁNYA

NÉPSZAVA
Szerzők: GÁL MÁRIA, VAS ANDRÁS
2022.02.08.


Semmit sem bíznak a véletlenre, kormányzati megmondóemberek adják meg a külhoni kampány alaphangját. Erdélyi egyházi és politikai vezetők pedig hűen visszamondják.


A Fidesz mindenhol próbál ellehetetleníteni bennünket, s megnehezíteni a kampányunkat – mondta lapunknak Márki-Zay Péter. – „Az erdélyi politikusok, megyei és városi vezetők levele pontosan beleilleszkedik ebbe a sorba, a maffiaállam-tempóba. Ennek is véget szeretnénk vetni április 3-a után, elég volt a gyűlölködésből”, fogalmazott Orbán Viktor kihívója.

Az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje hozzátette, ennek ellenére szeretne a határokon túl is kampányolni: Dunaszerdahelyre már volt lekötött programja, amit azonban keresztülhúzott a koronavírus, de Szabadkára és Kolozsvárra is elmenne, ha sikerül megszervezni az utazását. Márki-Zay Péter egyetértett felvetésünkkel, miszerint külhoni kampányának inkább csak szimbolikus jelentősége, mintsem szavazatokban mérhető eredménye lenne. „Ennek ellenére fontosnak tartom, hogy az ilyen megnyilvánulások, mint az erdélyi önkormányzati vezető politikusok nyilvánosságot látott levele ellenére is eljussak a határokon túlra, ugyanis számomra fontos az ott élők véleménye is” – mondta. – „Emellett szeretném elmagyarázni, számukra is fontos, hogy áprilistól olyan kormánya lehet Magyarországnak, melyre Európában is büszkék lehetnek”. 

Márki Zay Pétert annak kapcsán kérdeztük, hogy pénteken a magyar kormányzati támogatásokból létrejött erdélyi médiakonglomerátum egyik zászlóshajója, a szekelyhon.ro portál kiszivárogtatta nyolc vezető RMDSZ politikus, négy megyei tanácselnök és négy nagyváros polgármesterének tavaly októberben írt közös levelét, amelyben elutasították az ellenzéki jelölt megkeresését, aki erdélyi önkormányzati vezetőkkel szeretett volna találkozni tavaly ősszel. Az aláírók - Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere, Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere, Pataki Csaba, Szatmár Megye Tanácsának elnöke, Péter Ferenc, Maros Megye Tanácsának elnöke, Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere és Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke – azt jelezték, hogy bár a találkozás szándékát értékelik, a megkeresésre nemmel válaszolnak, a választásokig nem kívánják Márki-Zay Pétert fogadni. 

Az erdélyi portál által nyilvánosságra hozott levél a Fidesz propaganda teljes eszköztárát vonultatja fel. December 5-e bűne nem évült el, az erdélyi magyarok nem felejtették el a népszavazást – fogalmaztak az aláírók. „Csalódást okoz számunkra, hogy Önök úgy gondolják: december 5-e már a múlté. Ez számunkra egyértelműen azt jelzi, hogy Önök nem érzik, milyen súlya és jelentősége volt a népszavazásnak a határon túli magyarság életében. Szeretnénk, ha tudnák: mi nem léptünk át rajta, és ez nem is lehetséges addig, amíg azok, akik a nemzet megosztását természetesnek tartották, Gyurcsány Ferenccel együtt az ellenzéki összefogás részei” – áll a levélben. Az RMDSZ politikusok hozzátették azt is, hogy a választások után minden magyarországi politikai szervezet képviselőjével tárgyalnak majd, mert a magyar nemzet egységét helyre kell állítani...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.