2022. február 8., kedd

HÍREK A MAGYAR FOCI VILÁGÁBÓL

HÍRKLIKK
Szerző: Dr. DÁVID FERENC
2022.02.08.


A hír
: Nagy lépés az MTK-nál, indul a Sándor Károly Akadémia új központjának építése. A teljes beruházás ütemezett megvalósítása során a hat darab nagyméretű labdarúgópálya, valamint az egy darab palánkos, kis méretű műfüves pálya és az ezek rendeltetésszerű használatához szükséges összes gépészeti, elektromos és egyéb infrastruktúra, a vízelvezetés, a vízellátás kivitelezése 2022. 08. 31-ig megvalósul, míg a teljes beruházás megvalósításának és a műszaki átadás-átvételi eljárás megkezdésének véghatárideje: 2022. november 30. Az ajánlatok értékelésének végeredményeként az összességében legkedvezőbb ajánlatot a FEJÉR-B.Á.L. Építő és Szolgáltató Zrt. tette nettó 6.899.919.800.- Ft ajánlati áron.

A rossz hír: Pénteken, az első osztályú labdarúgó bajnokság 19. fordulójában az MTK hazai pályán – 1.671 néző előtt – ismét vereséget szenvedett, és ezzel „stabilizálta” utolsó helyét (12.) a tabellán. Nem kell már idegeskedniük, hiszen elérhető közelségbe került a másodosztály. Az UTE Labdarúgó Akadémiát gondozó Újpest FC szintén vereséget szenvedett (a Gyirmóttól). A kezdőcsapat játékosai közül nyolc focista volt idegen ország polgára. Az Újpest 11. a pontvadászatban, ez is kieső helyezést jelent. A nagy múltú klub napjainkban éli meg a tulajdonosváltás izgalmait, egy belga üzletember most adja el a NER által kijelölt vállalkozói csoportnak a lila-fehér együttest, pénz tehát lesz bőven a Megyeri út környékén.

A döbbenetes hír: Magyarország esetében 82 millió euró úgy oszlik meg, hogy ebből 45 millió euró volt a focisták bérköltsége, míg a fennmaradó 37 millió euró az egyéb alkalmazottaké. A 45 millió euró átszámolva 15,7 milliárdos költséget jelent az NBI szintjén, csapatonként 1,3 milliárdot. A Transfermarkt adatai alapján az NBI-es csapatok átlagos létszáma 38 fő volt a 2020/2021-es szezonban, ami azt jelenti, hogy egy magyar focista az NBI-ben a vizsgált szezonban havi bruttó 2,9 millió forintért rúgta a bőrt. Ez az akkori nemzetgazdasági átlagnak több mint a hétszerese. Noha ez önmagában is megdöbbentő összeg lehet, főleg, ha sok esetben a pályán nyújtott teljesítményt nézzük, érdemes megjegyezni, hogy az NBI létszáma szokatlanul magas volt ebben a szezonban. Jelenleg az átlagos keretlétszám 28 fő, ezzel számolva már közel 4 milliós átlagfizetést kapunk, ami sokkal közelebb állhat a valósághoz. (a közölt értékek az Európai Labdarúgó Szövetség adatain alapulnak) Nagy pénz, kis foci.

A szomorú hír: 1885-ben alapították az Újpesti Torna Egyletet és 1888-ban a Magyar Testgyakorlók Körét. Mindkettő polgári kezdeményezésre jött létre, és mindkét egyesületnek világhírű labdarúgócsapata volt. Nem véletlen, hogy a Megyeri úti labdarúgó stadion Szusza Ferenc, a Hungária körúti aréna pedig Hidegkuti Nándor nevét viseli. Korszakos zsenik voltak, sajnos én – zsenge korom miatt – nem láthattam őket „élőben” játszani, de az akkori öregek ódákat zengtek tehetségükről. És most ide jutottunk: van pénz, van stadion, van akadémia, van politikai támogatás – de nincs magyar felnőtt labdarúgás és nincs utánpótlás. Vajon mi hiányzik?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.