2022. február 6., vasárnap

CSODA GILVÁNFÁN

JELEN
Szerző: ÓNODY-MOLNÁR DÓRA
2022.02.06.


Tengernyi uniós forrásból fejlődik Baranya és Tolna megye aprófalvas része, de a pénz nem éri el a mélyszegénységben élőket. Néhány elszánt ember segítsége kell ahhoz, hogy gyerekeknek legyen esélyük kitörni a nyomorból. De ez csak keveseknek sikerül.


A költői szépségű tolnai dombság és a baranyai lankás táj egyre népszerűbb a gasztro- és borturisták körében. A kis falvakban bájos panziók hirdetik magukat, a magyar borászat legjava hívogatja az erre látogató ínyenceket. Az utakat butikhotelek szegélyezik. A takaros porták előtt tábla jelzi, hogy a fejlesztéseket uniós forrásból valósították meg. Nemcsak a borok szerelmeseinek hívogató célpont e táj, hanem a wellness kedvelőinek is.

A brüsszeli források érzékelhető jólétet hoztak az országnak ebbe a szegletébe. Legalábbis első ránézésre így tűnik.

Mert itt sem mindenhová jutott a fejlesztésből. Errefelé a felső-középosztálybeli polgári lét vegyül a kilátástalan mélyszegénységgel – a baranyai dombok közötti aprófalvakban a bortúrákat hirdető táblák mögött sokan élnek teljes reménytelenségben – hozzájuk alig-alig ér el az uniós fejlesztési pénz. Az itt élők kilátástalanságát befagyasztotta az egymást követő kormányok közönye...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.