2022. február 17., csütörtök

DE MI EZ A TRANSINDEX, AHOL POLITIKAI OKOKBÓL FELMONDTAK AZ ERDÉLYI MAGYAR ÚJSÁGÍRÓK?

TELEX
Szerző: Transtelex
2022.02.17.


Miből lett a Transindex?


A kolozsvári filozófia szakból, ahova az induló csapat egy jó része járt, Nyírő András médiaszakemberből, aki akkor, 1999 áprilisában még az Internetto, aztán már az Index első embereként pátyolgatta a projektet. Erdélyi írók kultuszműveiből, talán főként Karácsony Benőből, akinek keserédes derűjét azóta is nagyon szeretjük. A Magyar Narancs akkori frissességéből – egy ideig volt rá ingyen előfizetésünk. De leginkább abból, hogy akartunk magunknak egy saját bejáratú kis rezervátumot a romániai magyar őserdőben.

A Transindex 23 évvel ezelőtt indult, egyféle szerény startup voltunk, igaz, ezt a szót akkor még nem ismertük. Amikor 1999-ben elstartoltunk, a romániai internetes penetráció fél százalék alatt volt.

Ami az infrastruktúrát illeti, volt egy 486-os és egy Pentium 100-as számítógépünk. Mindkettőt az egyik szerkesztőnk doktori ösztöndíjából szereztük be, használtan. Az első vadiúj gépünket 2003-ban kaptuk Kovács Kálmántól, aki SZDSZ-es informatikai miniszter volt, és egyben az egyetlen magas rangú magyarországi politikus, aki valaha eljött hozzánk látogatóba a szerkesztőségbe. Ráadásul akkor, amikor még a kolozsvári Monostor lakónegyed egyik tömbházlakásában volt a szerkesztőségünk. (Ez elég fontos részlet: akkoriban a kolozsvári Monostor amolyan favelahangulatú környék volt.) Az internetet a szemközti tömbházsor internetkávézójából kaptuk úgy, hogy az ablakokon, az út felett lógattuk át a szél irányába befeszülő netkábelt. Amikor megállt a lépcsőházunk előtt a három fekete, miniszteri BMW, az utcában az ablakok megteltek kíváncsiskodókkal. Miniszteri tárgyalóasztalunk nem volt, egy kartondobozt takartunk le egy kendővel, ezen szolgáltuk fel a fagyit a miniszternek. Kovács jó fej volt, megette a fagyit, amivel megkínáltuk, és nevetett egyet azon, hogy

a vécélehúzónk egy kiszuperált egér.

A Transindex mindig is markánsan más volt, mint a megszokott romániai magyar médiaintézmények. Miben is? Nagyon tudatosan próbáltunk mindig is szembe menni a teljes közéletet megbénító romániai magyar taburendszerrel. Jellemzően kipécéztünk magunknak egy-egy aktuális tabutémát, és arra „rácuppantunk”, hogy kibeszéljük. Véleményeket ütköztettünk, kerekasztalokat szerveztünk, meghívtuk a politikusokat, hogy válaszoljanak az internetezők kérdéseire.

Disputa éd erdélyi tabuk...

ITT OLVASHATÓ

LEGFRISSEBB HÍREK A TELEXEN

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.