2022. február 6., vasárnap

DEMETER SZILÁRD, AVAGY AZ ORBÁNI KULTÚRPOLITIKA FALTÖRŐ KOSA

NÉPSZAVA
Szerző: SIFTER JÓZSEF
2022.02.06.


Demeter Szilárd nem csak egy a tízmillió magyar állampolgár közül, hanem ő az a személy, aki nem csak feltétel nélkül végrehajtja a kulturális életre vonatkozó kormányzati döntéseket. Egy-egy mondatából arra lehet következtetni, hogy nem mozog otthonosan a kultúra minden szegmensében. De Orbán Viktornak sem filozófusokra van szüksége, hanem hű és engedelmes alattvalókra.


A magyar kultúrpolitika alakítói és/vagy végrehajtói időnként meglepik a társadalom jelentős részét, vagy jobb esetben a teljes értelmiségi szcénát valami botrányos kijelentéssel és/vagy cselekedettel. 2020-ban Vidnyánszky Attila borzolta a kedélyeket, 2021-ben pedig Demeter Szilárd. A Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója, aki egyben miniszteri biztos – filozófus és író – az elmúlt év őszén szokásához híven ismét belefújt a nullás lisztbe. Mondott valamit, ami úgy nyúlt – s bővült minden héten újabb fejezettel – mint a rétestészta. Nyújtotta maga is, hisz hétről hétre magyarázta a megmagyarázhatatlant, közben a kritikákra is reflektált.

A vitát elindító Telex interjúban Demeter Szilárd kijelentette, hogy ha rajta állna akkor a magyar irodalom „nyolcvan százalékát kukázná”. Utóbb azt állította, hogy a nyilvánosságra került anyagot megvágták, az interjú szövegkörnyezetéből kiragadták a botrányt okozó mondatát. Nem is várható más „a funkcionálisan analfabéta újságíróktól”, akik azt sem értik, amit leírt – nyilatkozta egy későbbi időpontban a Hetek stúdióvendégeként. A nagy vihart kavart Telex-interjúban elhangzott kijelentésekre reflektáló kritikák kettős tartalommal bírtak. Voltak, akik szerint „bolond lukból bolond szél fúj”, ezért értelmetlen Demeterrel vitázni, mások azt állították, hogy nagyon is tudatosan felépített a ténykedése, ezért nem lehet csendben maradni. Ez utóbbival magam is egyetértek. Annál is inkább, mert Demeter Szilárd nem csak egy a 10 millió magyar állampolgár közül, hanem ő az a személy, aki nem csak feltétel nélkül végrehajtja a kulturális életre vonatkozó kormányzati döntéseket, hanem maga is kezdeményezi azokat. Ő az orbáni kultúrpolitika faltörő kosa...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.