2022. február 7., hétfő

EGY KONFLIKTUS ANATÓMIÁJA – KÉT NAGYHATALOM ÉRDEKEI KÖZÖTT

HÍRKLIKK
Szerző: HírKlikk
2022.02.07.


Hónapok óta egyre csak növekednek a „viharfelhők” Kelet-Európa egén egy állítólagos orosz katonai támadás miatt, amelyet Putyin Ukrajna ellen szándékozik indítani. Az egész világsajtó, minden rendű és rangú politikus és politológus találgatja, mik lehetnek az orosz elnök messzebbre tekintő szándékai, mit akar elérni. A legvalószínűbbnek azt tartják, hogy fel akarja támasztani a szovjet-orosz birodalmat. Szerintem ez nyilvánvalóan nem igaz. Putyin valóban erős Oroszországot szeretne maga után hagyni és úgy bevonulni a történelembe, hogy pozitívan emlékezzenek majd rá. Nem gondolom, hogy a demokrácia, a liberális eszmék Grál lovagja kívánna lenni és nem az. Nem is azt akarom feszegetni, mi lehet egész pontosan az orosz elnök fejében, inkább az foglalkoztat, mit akarnak amerikai szövetségeseink Ukrajnában elérni?


Az nyilvánvaló, hogy Ukrajna nagyon messze van attól, hogy teljesíteni tudja akár a NATO-, akár az EU-tagsági követelményeket. Az utóbbi minden bizonnyal belerokkanna abba, ha mégis felvenné Ukrajnát a következő, akár csak 10-15 évben is. Ukrajna NATO-tagsága pedig semmilyen jelenlegi problémát nem oldana meg az országban, ahol szegénység van, korrupció, alulfejlettség, demokrácia-deficit és feszítő kisebbségi kérdések. Ellenzéki politikusokat, gondolkodókat ma is könnyedén lecsukat a regnáló ukrán elnök. Ebben a tekintetben Ukrajna semmiben sem marad el orosz „ellenfelétől”, a demokratikus állapotokról sem lehet azt mondani, hogy bármit is javultak volna az elmúlt húsz évben.

Azt már láttuk, hogy milyen spekulációk vannak a nemzetközi politikában Oroszország szerepét illetően, de nem láttuk át, mit akar az USA, amely szintén rendkívül aktív katonailag is a térségben, különösen Ukrajnában. Több ezer amerikai katonai tanácsadó működik az országban, hadihajói járőröznek a britekkel együtt a Fekete tengeren, vadászgépeik járőröznek nemcsak a Balti-, hanem a Fekete tenger felett is. Mi az a rendkívüli amerikai nemzetbiztonsági érdek, ami indokolja a több milliárd dolláros amerikai katonai támogatást Ukrajnának, amely nem is tagja a NATO-nak? Csak az oroszok bosszantása nem érhet ennyit. Nem kétséges, hogy Oroszország súlyosan megsértette a nemzetközi jogot a Krím félsziget bekebelezésével és a kelet-ukrajnai területek de facto elfoglalásával. Normális körülmények között a szankcióknak, amelyekkel az eszkaláció miatt Oroszországot büntették, elegendőnek kellett volna lenniük a helyzet kezelésére, de nem ez történt. Akkor talán máshol kellene keresni az okokat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.