2022. február 4., péntek

ELKÉPESZTŐ, MEKKORÁT DRÁGULTAK A LAKÁSOK A KISTELEPÜLÉSEKEN - TOVÁBBI JELENTŐS ÁREMELKEDÉS JÖHET AZ IDÉN

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: Azénpénzem
2022.02.03.


Egy év alatt a tavalyi harmadik negyedévre a Magyar Nemzeti bank (MNB) adatai szerint a községekben majdnem 25 százalékkal drágultak a lakások. Ha ennyire nem is jelentős, de mindenütt jókora volt az árak emelkedése. A KSH pedig azt tudatta, hogy már visszaállt a járvány előtti szintre a lakáspiaci forgalom.

Az MNB lakásárindex legfrissebb értékei szerint bekövetkezett az, amire az általános drágulás mellett normális módon számítani lehetett. Budapest és a nagyobb városok után az áremelkedés erőteljesebben elérte a kistelepüléseket. Így szűkült az amúgy logikusan meglévő (a fővárosban és a nagyobb városokban jobbak a munkalehetőségek és az infrastruktúra) árolló.

Budapesten a jegybanki számok szerint 2020 és 2021 harmadik negyedéve között nominálisan 9,1 százalékkal emelkedett a lakások ára. A vidéki városokban ugyanez az érték 19,8 százalék, míg a községekben 24,5 százalék volt. A tavalyi harmadik negyedévben éves összehasonlításban valamennyi régió városaiban kétszámjegyűre rúgott a lakásárak emelkedése.

Az észak-alföldi régióban 23,7, a dél-dunántúli régióban 20,1, a délalföldi régióban 19,0, a közép-dunántúli régióban 18,0, az észak-magyarországi régióban 17,3, a közép-magyarországi régióban 16,7, a nyugat-dunántúli régióban pedig 14,2 százalékkal kerülnek többe a lakások. A lakásárak alakulását országos átlagban bemutató aggregált MNB lakásárindex 2021 harmadik negyedévében 6,7 százalékkal nőtt. Az éves nominális növekedési ütem az előző negyedévi 15,3 százalékról 19,0 százalékra emelkedett. Reálérteken a lakásárak éves növekedési üteme országos átlagban az előző negyedéves 9,6 százalékról 13,3 százalékra nőtt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.