2022. február 17., csütörtök

ENNÉL MÁR NEM LEHET JOBBAN MEGNYOMORÍTANI A TANÁROKAT

KLUBRÁDIÓ
Szerző: BOHUS PÉTER
2022.02.17.


A diktatúra nagyon vicces, de keserű a humora ezért ezt abba kell vele hagyatni: számos iskolában kezdtek polgári engedetlenségbe a tanárok a kormány hozzáállása miatt, amivel gyakorlatilag megakadályoznák, hogy a tanárok sztrájkolhassanak. Volt olyan iskola, ahol egyetlen tanár vállalta fel. Vele beszélgettek a reggeli gyorsban arról, hogy miről szól a diktatúra, hogyan lehet Kisfejű Nagyfejű Zordonbordonellen küzdeni.

Simkó Edit tanár. Az országos ismertséget az hozta meg neki, hogy az iskolájában egyedüliként állt fel, hogy tiltakozzon a kormányzat pedagógusokat megnyomorító és megalázó bánásmódja ellen. Simkó ugyanakkor ezt nem egy bátor kiállásnak tekinti, bár volt benne kiállás, de inkább úgy fogalmazott, hogy fölemelte a fejét, és állampolgárként tette a dolgát. "Jó érzés volt, felszabadító" - mondta.

Lázár Ervinre hivatkozva felhozta Kisfejű Nagyfejű Zordonbordont, aki tiltja a nevetést, tiltja a bukfencezést, és akkor el kell kezdeni bukfencezni, és nevetni ezen az egészen, mondta. "A diktatúra előbb utóbb groteszkbe fordul, ami nevetséges". Amikor a sztrájkkal kapcsolatos, a tanárokra szabott rendeletet meghozták a járványra hivatkozva, Simkó Editet elfogta a nevetés, hogy ennyire hülyének már nem nézhetik őket, és egyszerűen megtette: olyan mintha levegőt vett volna, nem pedig valami hőstettként tekint az akciójára.

Mit adott segítséget a kormány? - tették fel a kérdést, amire Simkó Edit azt a példát hozta fel, hogy két éve, egyik napról a másikra bejelentették a kötelező online oktatást, ami úgy nézett ki, hogy az egyik reggel Orbán Viktor bejelentette, hogy fizetést sem kapnak, ha online-ra kell menni. Nem egyebet kaptak, mint szigorítást, mondta.

Megemlítette azt is, hogy a krétát kellett használniuk, "ami porokra omlott naponta többször, mert annyira rossz volt a rendszer fejlesztése". Ugyanakkor humorosnak nevezte, hogy a jelenléti íveket kézzel aláírva kellett leadniuk. "Vagy amikor nyáron egymás vállát veregették az Emmi-ben", és megírták a tanároknak, hogy milyen sokat tettek az érdekükben. Például létrehoztak egy honlapot, ahova a tanárok beküldhették a fejlesztett tananyagaikat, amit mind saját maguk fejlesztettek ingyen és bérmentve: azok, akik nagyon ügyesek voltak, kaptak egy oklevelet, mondta.

Szerinte a tanároknak már nincs mit veszíteniük: egyetlen dolgot említett, ha eltiltanák a hobbijától, a munkájától. "Pénzt mit vesznek el?" Szerinte anyagi értelemben ennél jobban már nem lehet megnyomorítani a tanárokat. "Lehet, hogy ez is a kormány célja volt: ugyanis korábban a pedagógusok azért reklamáltak, hogy régebben a bérük vetítési alapja a minimálbér volt, és szerették volna, ha visszakötik hozzá, "ami sikerült, csak nem pont úgy, ahogy képzelték, mert most már ők is minimálbért keresnek".

"A diktatúra nagyon vicces, de keserű a humora ezért ezt abba kell vele hagyatni. Állampolgárnak kell lenni, nem hősnek. A sztrájkjoggal nem csak a pedagógusok joga sérül, az ugyanis egy alapjog, mindenkinek jár" - mondta Simkó Edit.

"Több Lázár Ervin, több Örkény, több József Attila, nem kell félni, csinálni kell". Önmagáról azt mondta, pici porszem, de úgy látja, hogy a pedagógusok közül egyre többen csatlakoznak, és hasonlóan gondolkodnak a tiltakozókkal. Amikor Facebook posztját megírta arról, hogy polgári engedetlenséget választja, "felhívták a kölcseysek, szentlászlósok, illyésesek, és mondták, hogy ők is ott vannak, ne izguljon". Szerinte alakul az összefogás, és a két szakszervezet is vállt vállnak vetve dolgozik. "Ez mindenképpen pozitív", és szerinte a szülők is belátják, nem velük kell veszekedni, mert az állammal vannak szerződésben, hogy a gyermekeik jó oktatást kapjanak: és sokszor nem ők tehetnek róla, hogy nem tudnak megfelelni a feladatnak.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.