2022. február 6., vasárnap

ÉS AKKOR ORBÁN VIKTOR BEJELENTKEZETT A NOBEL-BÉKEDÍJRA - A HVG HETI GAZDASÁGI ÖSSZEFOGLALÓJA

HVG
Szerző: hvg.hu
2022.02.06.


Vlagyimir Putyinnal tárgyalt a magyar miniszterelnök, de konkrétumok helyett csak újabb tárgyalásokról egyeztek meg; hiába lépett életbe az élelmiszerpazarlás elleni törvény, a végrehajtásáról nem tudni semmit; több milliárd forintos hitelt kapott Marine Le Pen egy magyar banktól. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.


Mielőtt Orbán Viktor Moszkvába utazott, hogy Vlagyimir Putyinnal tárgyaljon, azt ígérte, hogy gazdasági ügyekről beszél majd az orosz elnökkel. A tárgyalást követő sajtótájékoztatón valóban gazdasági témákról esett szó, de nem véletlen, hogy a nagy bejelentések helyett csak a szürreálisan hosszú asztal maradt meg az emlékeinkben - konkrét új ígéret nem hangzott el, céldátumokat nem tűztek ki, és szerződéseket sem írtak alá. A magyar miniszterelnök a sajtótájékoztató közben egyszer azt mondta, megállapodtak az éves gázmennyiség megemeléséről, de gyorsan javította magát: még csak abban állapodtak meg, hogy tárgyalni kezdenek.

Persze nem szabad elhanyagolni, hogy egy igencsak oroszbarát, de mégis NATO-tagállam ország miniszterelnöke akkor találkozik az orosz elnökkel, amikor az egész világ azt figyeli, az oroszok megtámadják-e Ukrajnát. Orbán saját maga is arról beszélt, hogy békemissziónak is tekintette azt útját – persze ismerve Magyarország geopolitikai súlyát, ez inkább csak belső használatra alkalmas kampányszlogennek tűnik. Azért mégsem mindegy, mire jutunk az oroszokkal: az EU vezetői készek lennének súlyos gazdasági szankciókat bevezetni, ha Oroszország megtámadná Ukrajnát, de ezt mind a 27 tagállammal meg kellene tárgyalniuk...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.