2022. február 20., vasárnap

EZEKBEN AZ INTÉZMÉNYEKBEN AZ IS LEHET REKTOR, AKI NEM EGYETEMI TANÁR, AKI NEM RENDELKEZIK SEMMILYEN TUDOMÁNYOS FOKOZATTAL, HABILITÁCIÓVAL VAGY NYELVTUDÁSSAL

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2022.02.19.


Közlemény
Miután István Kenesei barátom, az érintett téma és a vonatkozó jogszabályok legnagyobb ismerője felhívta a figyelmemet egy igencsak elrejtett és minden bizonnyal a Fidesz időszakában világra segített passzusra a Felsőoktatási törvényben, a Rátóti Zoltánról szóló posztomat töröltem. A vonatkozó 101.§ (4)-ben ugyanis ez áll: "A művészeti felsőoktatási intézmény az egyetem vagy főiskola elnevezést akkor is használhatja, ha egy képzési területen jogosult alap- vagy mesterképzésre, illetve egy tudományterületen doktori képzésre és doktori fokozat odaítélésére. Az intézmény - alapító okirata szerint - eltérhet a 13. § (5) bekezdésben meghatározott feltételtől."
Vagyis ezekben az intézményekben az is lehet rektor, aki nem egyetemi tanár, aki nem rendelkezik semmilyen tudományos fokozattal, habilitációval vagy nyelvtudással. (Csak – teszem hozzá én – legyen Fidesz-tagkönyve és a Karmelita kolostorból érkező támogatottsága.)
Mindazonáltal jelzem, hogy ez a feltételezhetően utólag megbuherált bekezdés nonszensz, abszurd, s ellentmond a tisztességnek és a józan észnek. Egy olyan egyetemen, mint amilyen a Színház- és Filmművészeti Egyetem, ahol Drámaelméleti Intézet működik, dramaturgképzéssel és drámainstruktor szakkal, vagy ahol Doktori Iskola működik (PhD és DLA képzés), elméleti szakembereket, színház- és filmtörténészeket, dramaturgokat, színház- és filmesztétákat stb., stb. képezve, ott alapelvárásnak tekinteném, hogy a rektor rendelkezzen tudományos fokozattal igazolható elméleti tudással, továbbá habilitációval, amely a kimagasló szakmai teljesítmény mellett tanúsítja a felavatott magasszíntű előadói és oktatói képességét.
Ennek hiányában, még ha megbuherált törvény ad lehetőséget az ellenkezőjére, szélhámosságnak és a pártos káderutánpótlás helyzete megkönnyítésének tartom az egészet. Majdnem olyannak, mint anno a „Szocialista Hazáért” vagy a Munkás-paraszt Hatalomért plecsniket, amelyek szabad belépést biztosítottak a kitüntetett személy gyermekének az egyetemekre.
Egyszer talán Magyarországon is eljön az a világ, ahol nem lesznek személyre szabott törvények, mindenre felhatalmazó állami kitüntetések és büszkén lobogtatott párttagkönyvek. És még az ötös számú párttagkönyvre és annak gazdájára is nagy ívben lehet tenni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.