2022. február 16., szerda

„FÜGGETLENKÉNT NEM TUD FENNMARADNI EGYETLEN ORGÁNUM SEM ERDÉLYBEN” – A TRANSINDEX-ÜGYRŐL

SZABAD EURÓPA
Szerző: CSIBY GYÖNGYVÉR
2022.02.16.


Huszonhárom évnyi működés után kedden felállt a Kolozsváron működő magyar nyelvű hírportál, a Transindex szerkesztőcsapata. A tömeges felmondást a szerintük teljesen ellehetetlenített munkakörülményekkel indokolták. Ennél többet egyik munkatársuk sem hajlandó mondani, még név nélkül sem, de a román köztévé magyar rendezője szerint a határokon átszivárgó megosztottság a történtekről szóló cikkekből is kitűnik.


A Transindex munkatársainál betelt a pohár: úgy vélik, már nem tudják azt tenni, ami egy szabad sajtóorgánum feladata.

„Mindannyian észleljük, hogy az elmúlt időszakban egyre inkább beszűkültek az erdélyi magyar szólásszabadság és nyilvánosság terei. Közel két éve a fennmaradásunkért küzdünk egy olyan politikailag meghatározott környezetben, amelyben a sajtó már csak két út közül választhat: vagy kapitulál és gyakorlatilag szócsőként működik tovább különféle politikai érdekek elvárásai szerint, vagy pedig megpróbálja ellátni a feladatát, viszont ez esetben azt kockáztatja, hogy ellehetetlenítik” – áll a távozó csapat közleményében.

A Telex stábjával fognak a jövőben együtt dolgozni a Transindextől frissen felmondott újságírók. A magyarországi szerkesztőségben már korábban értesültek arról, hogy a Transindex munkatársai mindannyian távozni fognak, és sajtóértesülések szerint az erdélyi újságírók már egy közös projekten dolgoznak a Telexszel.

A Transindexből kilépő újságírók egyelőre nem kívántak nyilatkozni lapunknak döntésük okairól vagy alakuló terveikről.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) álláspontjára is kíváncsiak voltunk, a cikk megjelenéséig azonban nem fogalmaztak meg állásfoglalást az ügyben...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.