2022. február 16., szerda

SZABAD SAJTÓT ERDÉLYBE!

TELEX
Szerző: DULL SZABOLCS
2022.02.16.



Miután 2020 nyarán a Telex szerkesztőségének jó része kénytelen volt elhagyni előző újságját, miután főszerkesztőként engem az előző lapunktól elbocsátottak, miután Japántól Brazíliáig a nemzetközi sajtó is minket keresett a történtekkel kapcsolatban, az első nagyobb interjúmat az erdélyi Transindexnek adtam. Szimbolikus és tudatos döntés volt: a Transindex már pusztán a létezésével megtestesítette azokat az értékeket, amelyek a szerkesztőségünknek akkor is a legfontosabbak voltak, és most is a legfontosabbak: a sajtószabadságot, a véleményszabadságot, a pártatlanságot, a kíváncsiságot, és határon túli magyar újságként 1999 óta nap mint nap küzdött a „Ne hallgassunk!” elvéért.

A Telex az indulása óta szoros kapcsolatot ápol a Transindexszel. Több nemzetközi pályázatot nyertünk együtt, és több olyan cikket is olvashattak, amelyet közösen írtak telexesek és transindexesek, és amelyre méltán büszkék vagyunk. Már tavaly év végén jelezték az olvasóknak és nekünk is, hogy bajban vannak, veszélyben a működésük, és segítség nélkül aligha tudják folytatni.

A Transindex 23 éves története a teljes szerkesztőség felállásával most véget ért.

A helyzet a telexesek számára fájóan ismerős: az egyre fokozódó külső nyomás után ezeknek az újságíróknak sem maradt más választásuk, mint az értékeik mellett kiállni, összekapaszkodva felállni, és feladni az addigi életüket jelentő újságjukat. Szívbe markoló a jóslat, amelyet a transindexesek búcsúja előre jelez: „ez volt az egyedüli nagy olvasottságú romániai magyar médiafelület, amely a szerkesztőség saját döntései, és nem valamilyen politikai pártagenda szerint készült”. Ennek a szellemiségnek az eltűnése fájó veszteség lenne nemcsak a számukra, hanem egész Erdély, sőt, a teljes Kárpát-medencei nyilvánosság számára.

A Transindex újságíróinak példamutató felállása után ugyanazt a felelősséget érezzük, mint 2020-ban, ezért belevágunk a Telex történetének következő, minden eddiginél nagyobb vállalkozásába: a felálló újságírókkal közösen szeretnénk elindítani a Transtelexet.

Hisszük ugyanis, hogy szükség van szabad sajtóra Erdélyben. Hogy kell Erdélyben is egy újság, amely csak tőled függ. Hogy kell egy híroldal, ahol nem a hatalom diktál. Hogy kell egy szabad lap erdélyieknek erdélyiektől, de nem csak Erdélyről.

Az új erdélyi lap, a Transtelex elindításhoz pedig az olvasóink segítségét kérjük!

A Telex azért jött létre, mert egyrészt az értékeik mellett egységesen kiálló újságírók nem törődtek bele az elhallgattatásukba és abba a sorsba, amelyet mások szántak nekik, másrészt mellénk állt több tízezer ember, aki pénzzel is támogatta, hogy elindulhasson egy új újság. Ugyanezt kérjük most az olvasóinktól, támogatóinktól: fogjunk össze, hogy elindulhasson a távozó transindexesek lapja, a Transtelex.ro, amely az erdélyi magyar nyilvánosság meghatározó, megkerülhetetlen lapja lesz.

Támogassa a Transtelexet! Ezen az oldalon várjuk a rendszeres és az egyszeri támogatásokat, és persze mindenképp kövesse a Transtelex Facebook-oldalát és Instagram-oldalát, ahol folyamatosan beszámolunk a fejleményekről. A következő napokban pedig a Telexen is megmutatjuk, miért van szükség az erdélyi szabad magyar sajtóra.

Mi hiszünk abban, hogy Erdélyben is van másik. Lesz másik!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.