2022. február 26., szombat

GYARMATI ISTVÁN: AZT KELL MÉRLEGELNI, HOGY MEGÉRI-E KIROBBANTANI A HARMADIK VILÁGHÁBORÚT

HVG360
Szerző: WINDISCH JUDIT
2022.02.26.


Nem lehet kizárni, hogy Oroszország nem áll meg Ukrajna határainál - mondta a hvg360-nak adott interjúban Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő, korábbi nagykövet. Gyarmati szerint nehéz kiszámítani Putyin lépéseit, mert "nem a mi logikánk szerint gondolkodik és cselekszik." Hasonlítható Putyin Sztálinhoz vagy Hitlerhez?


hvg360: Meddig fajulhat az orosz-ukrán háború?

Gyarmati István: Jó bolsevik hagyományok szerint az orosz vezetőknek szokott lenni egy minimum- és egy maximumprogramja.

Putyin két szót használ rendszeresen, a demilitarizációt és nácitlanítást. Előbbi azt jelenti, hogy Ukrajnának nem lehet hadserege, nem lehet köze a NATO-hoz sem, tehát elfoglalt és ellenőrzés alá vont ország. A másik kulcsszó a nácitlanítás, ami rezsimváltást jelent, a „nácikat” el kell távolítani a vezetésből. Az persze senkit nem érdekel, hogy a „főnáci” egy zsidó ember, akinek az apja a nácik ellen harcolt a II. világháborúban.

Putyin minimumprogramja, hogy ellenőrzés alá vonja Ukrajnát és létrehozzon egy olyan bábkormányt, amely körülbelül a belarusz elnök, Lukasenka szintjén együttműködik Oroszországgal...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.