2022. február 5., szombat

HETI EGYENLEG: ORBÁNT DRÓTON RÁNGATJA PUTYIN

KLIKKTV
Riporter: BÁNÓ ANDRÁS
2022.02.05.


A KlikkTV Heti egyenleg című műsorának második részében a keddi Putyin-Orbán találkozó részleteit elemezte Bánó András vendégeivel: Csillag István közgazdásszal, volt miniszterrel, valamint Szentpéteri Nagy Richárd alkotmányjogásszal.

Csillag szerint, aki az orosz-magyar vegyesbizottság elnökeként 2003-ban már maga is járt Putyinnál, az orosz elnök szándékosan igyekszik kényelmetlen, vagy egyenesen megalázó helyzetbe hozni tárgyalópartnereit. A tény, hogy Orbán mostani moszkvai tárgyalása során az asztalon nem volt víz, ugyanerre utal. „A magyar miniszterelnökről köztudott, hogy állandóan nyalogatja a szája szélét, ami arra utal hogy kiszárad a szája. Ha nincs víz, akkor zavarban van.”

Putyin tárgyalási módszereiről Csillag úgy fogalmazott: „Csak az csinál ilyet, aki nem ott, a tárgyalóasztalnál akar eredményeket elérni, hanem a megfélemlítés eszközeivel akar érvényesülni.”

A formai kereteken túl a mintegy ötórás tárgyalás tartalmáról nem sokat tudni: a sajtótájékoztató szerint nem hangzott el semmilyen ígéret, nem jelöltek meg céldátumokat, és nem írtak alá szerződéseket sem. A magyar miniszterelnök azt mondta, hogy az éves gázmennyiség emelését fogja kérni. Ezt állítólag meg is tette, de ígéretet nem kapott, csak az hangzott el hogy majd tárgyalásokat folytatnak róla. „Annak idején, hogy megelőzzék a baleseteket, szükséges volt a gázt szagosítani. Ennek a mostani gáztárgyalásnak durva szaga van.” – teszi hozzá Csillag.

Ennek ellenére, hazai szempontból a találkozó Orbán Viktor kampányának a része, hogy „elmondhassa, őt megerősítette Putyin.” Ezen kívül kizárólag az orosz érdekeket szolgálta, hiszen így „Putyin elmondhatta azokat a kevésbé megalapozott vádakat, miszerint őt a NATO-országok bekerítették és ki van szolgáltatva”.

„Ennek a találkozónak kizárólag az volt a célja, hogy Putyin felmutathassa. Ez a találkozó orosz érdeket, vagy még inkább Putyin érdekét szolgálta, itt magyar érdek nem volt.” – fűzi hozzá Szentpéteri Nagy Richárd. „Ezeréves magyar történelmünk során eljutottunk ide, hogy az orosz elnök a magyar miniszterelnököt dróton rángatja.” Mindezt tisztán kell látni, mert akkor lehet tanulságokat levonni, de „a magyar közvélemény még nem tart itt.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.