2022. február 14., hétfő

KEKSZ A LELKE MINDENNEK

HÍRKLIKK
Szerző: RÉDEI OTTÓ
2022.02.14.


Online konferencia sorozatot indít a magyar egészségüggyel kapcsolatos problémák megvitatására egy nemrég alakult civil társaság. A KEKSZ, vagyis a Konszenzus az Egészségért Kör Szakértői arra szövetkeztek, hogy minél több hiteles szakember bevonásával, előmozdítsák az egészségügyi rendszer fejlesztését és szakpolitikailag fontos kérdésekben, konszenzust teremtsenek. A részletekről csoport egyik alapítójával, dr. Rékassy Balázs orvossal és egészségügyi menedzserrel beszélgettünk.


Mi indokolta ennek a civil szervezetnek a létrejöttét?

– Minden egészségügyben dolgozónak, és gyógyulni vágyó betegnek szüksége van egy jobban szervezett, az egészség ügyét jobban szolgáló, igazságosabb, a lakosság igényeit magasabb szinten biztosító, hatékony, és transzparens egészségügyre és népegészségügyi rendszerre. A KEKSZ célja, hogy olyan egészségügyi stratégiát dolgozzon ki, amellyel ezt meg lehet valósítani.

Csak nem azt akarják mondani, hogy a mostani egészségügyi vezetés nem érti a dolgát? Nincs jövőképe?

– A magyar egészségügyben stratégiai tervezés utoljára Szócska Miklós államtitkársága idején volt, valamikor, úgy 2010-11 táján. Akkor egy komoly szakértői csapat azon fáradozott, hogy területi alapon újra szervezze az egészségügyet, felmérje a meglévő kapacitásokat és szükséglet alapú tervet készítsen a hiányzó képességek pótlására. Aztán az egész szakmai programot elmosta a politika. Manapság már terv sincs, és bár minden tiszteletem Kásler miniszter úré, de ő a múltba réved, és inkább Mátyás király sírját keresgéli, már fogalma sincs, mi történik az egészségügyben. A szakmai vezetésért felelős államtitkára pedig egy ideje nem hallat magáról. Mára oda jutottunk, hogy az egészségügyet teljesen a napi politika érdekei rángatják. Nincs egy átfogó elképzelés, olyan stratégia, ami a finanszírozástól a konkrét szakmai kérdésekig felölelné a teljes rendszert, meghatározná fejlesztés irányait...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.