2022. február 12., szombat

LÁNYI A BALATONRÓL ÉS A TAVAKRÓL: EGY FIDESZES VÁLASZTÁSI GYŐZELEM UTÁN KŐ KÖVÖN NEM MARAD

KLUBRÁDIÓ / MEGBESZÉLJÜK...
Riporter: BOHUS PÉTER
2022.02.10.


Mi marad a városok és a vízpartjaink zöld területeiből, ha esetleg a Fidesz megnyeri a választásokat? Lányi András író, környezetvédő beszélt arról az úthengerszerű visszafordíthatatlan folyamatról, ami például a Balatonból szennyezett túlzsúfolt lavórt csinál. Az ellenzéki kampányban sem lát sok biztatót.

A szólamokon kívül az ellenzék részéről nem tudott sok biztatót mondani Lányi András ökofilozófus, író, aki szerint zöld programjában a Fidesznek 2010-ben már szerepelt például a lakóépületek szigetelése, amivel rengeteg energiát lehetne megtakarítani. Ezt arra mondta, hogy bár Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt egyértelművé tette, hogy nem emelik meg a rezsiköltségeket, de olyan tervekről beszélt, amik spórolnának az energián, de Lányi szerint ha valóban van az ellenzéknek egy átgondolt programja, akkor miért számolnak az ország energianövekedésével. Szerinte sem a paksi erőmű új blokkjaira nincs szükség, és a Dunán a zöld energiának beállított duzzasztóművekre sem. Szerinte a régi szakpolitikusok vannak most is az ellenzék soraiban.

Ugyanakkor Lányi arra figyelmeztetett, hogy azokban az ügyekben, amiket a kormányzat "most altat", egy esetleges választási győzelem után megindul a "fideszes úthenger", és "kő kövön nem marad".

Példának említette a Balatont, és a többi tavakat, ahol a zöld területek rovására fognak olyan beruházásokat folytatni, mert Orbán ezekkel az építési beruházási lehetőségekkel jutalmazza a híveit. "Egyes területeken ez végpusztulást jelent, amit a Balaton körül "elképzeltek", azzal "a tó is elveszítheti a tó jellegét, és szennyezett túlzsúfolt lavór jellegét nyeri el" - mondta az író.

Lányi András szerint a Városligetnél is már csak utóvédharcot folytathatnak. "Sűrűn és ízléstelenül beépített területté változtatták".

Lányi András ezután a Liget épületeit vette sorra, amit a lejátszóra kattintva hallgathat meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.