2022. február 14., hétfő

MA MÁR KAMIONSOFŐRKÉNT DOLGOZIK AZ ELIOS-ÜGYET ELSŐKÉNT LELEPLEZŐ TÉNYFELTÁRÓ ÚJSÁGÍRÓ

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: BODOKY TAMÁS
2022.02.14.


Becker András 2012–2019 között dolgozott az Átlátszónál újságíróként és szerkesztőként, az ő nevéhez fűződnek a miniszterelnöki vő, Tiborcz István résztulajdonában állt Elios Zrt. közbeszerzési sikereiről szóló első tényfeltáró cikkek. Volt kollégánk a 2018-as országgyűlési választás, a harmadik kétharmad után kiszállt az újságírásból, sőt, elhagyta az országot is, és ma már kamionsofőrként dolgozik Európában. Interjú.



Átlátszó: Mikor és hogyan kezdtél el foglalkozni a miniszterelnök vejének cégével? Hogyan bukkantál erre a témára?

Becker András: A legelső külső input, olvasói tipp a napelemes vállalkozók sztorija volt. De már azelőtt, 2013 szeptemberében írtam egy cikket az Eliosról annak apropóján, hogy a Közgép bevásárolta magát Tiborcz István cégeibe, és két év alatt háromszázszorosára ugrottak az Elios Zrt. bevételei. (Ehhez egyébként az akkoriban az Átlátszónál önkénteskedő Kovács Gergő Kutyapárt-társelnök csinált címlapképet – a szerk.)

Átlátszó blog: Tiborcz István hozománya

Ezután keresett meg egy mérnök cég, amelyik a Szegedi Egyetem naperőműves beruházásán dolgozott az Elios beszállítójaként, illetve alvállalkozójaként. A munka közel 90 százalékát ez a cég végezte el, de Tiborczék mondvacsinált okokkal nem akarták kifizetni őket. A mérnökök pert indítottak, az eljárásban Tiborcz Istvánnak is tanúskodnia kellett...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.