2022. február 6., vasárnap

MI LESZ A DRÁGÁN FELÉPÍTETT SPORTLÉTESÍTMÉNYEKKEL?

HÍRKLIKK
Szerző: SOMFAI PÉTER
2022.02.06.


Nem emlékszem, mikor fáztam utoljára annyira, mint 2000 őszén, az ausztráliai Sydneyben megrendezett olimpia záróünnepségén. A hatalmas, nyitott stadion felső karéjában ülve, a metszően hideg szél átjárta még a csontjaimat is. „Ki fog valaha ide jegyet váltani? – kérdeztem dideregve az egyik rendezőt. „Senki – felelte –, egy hónap múlva már nyoma sem lesz ennek a stadionnak. Lebontjuk.” Ez volna a gazdaságosra tervezett sportrendezvények egyik titka. A másik, amit a kínaiak választottak: a nyári után lehetőleg ugyanazokban a több funkcióra tervezett létesítményekben bonyolítják le a téli olimpia bizonyos versenyszámait is. Mi másként gondolkodunk. A hazai stadionépítési dömping mögött nehéz felfedezni sem az egyik, sem a másik racionalitást.


Az elmúlt évek statisztikáiban az építőipar teljesítménye húzta fel a hazai GDP jó eredményét. A nemzeti jövedelem egy jelentős részét az elmúlt évtizedben a jelenlegi kormány betonba, más vélemények szerint stadionokba öntötte.

Bizonyos számítások szerint, 2010 és 2020 között állami forrásokból 32 stadion épült fel vagy újult meg, s minderre a kormány 350 milliárd forintot áldozott. A számítás meglehetősen csalóka, mert ez az összeg csak a profi focicsapatok arénáira szánt pénzt tartalmazza, a kisebb pályák, edzőközpontok és az ezekhez tartozó épületek nincsenek benne. A Fradi otthonául szolgáló Groupama Aréna 19,5, a székesfehérvári Sóstói stadion 18,1, a szombathelyi Haladás-stadion pedig 17,4 milliárd forintba került, a Puskás Aréna költségeiből 150 milliárdot szokott bevallani Fürjes Balázs, de ezt sokan keveslik, a végösszeget 200 milliárdra taksálják. Mindehhez számítsuk hozzá, mennyit költött a kormány ilyen-olyan adófizetői forrásokból, taóból a Debrecen, a Honvéd, a Puskás Akadémia, az MTK és a Kisvárda új stadionjára. Folytassuk a sort az Újpest, a Zalaegerszeg, a Mezőkövesd, a Paks és a Gyirmót pályáinak „ráncfelvarrásával”, a szegedi Szent Gellért Fórummal, az angyalföldi Illovszky Rudolf Stadionnal, a Budaörs, a III. Kerület, a Békéscsaba otthonával – alighanem ezermilliárdnál is több lesz a végszámla...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.