2022. február 6., vasárnap

MODERN IDŐK – CHAPLIN UTOLSÓ "RÉSZBEN” NÉMAFILMJE

KLUBRÁDIÓ / HANGOSFILM - SZÉLESVÁSZNÚ VERZIÓ
Szerző: TIMÁR ÁGNES
2022.02.06.1936. február 5-én mutatták be a Modern időket. A filmről, és természetesen Charlie Chaplin egyedülálló munkásságáról beszélgettünk a Hangosfilm – Szélesvásznú verzió szombati adásában.

Muszatics Péter filmtörténész elmondta, Modern idők Chaplin utolsó néma, illetve részben néma filmje. Lényegében ebben az alkotásban már vannak hangos részek, és ami a legfontosabb ebből a szempontból, hogy itt hallhatták a nézők először Chaplin hangját. Egy halandzsa szövegű dalt ad elő a film egyik vicces jelenetében. Persze mulatságos jelenetekből nincs hiány a filmben, ugyanakkor komoly társadalomkritikát is megfogalmaz az alkotó. A Modern idők cím is arra utal, tette hozzá Muszatics Péter, hogy Chaplin számára fontos volt, hogy a kor emberéhez szóljon, és a maga korát mutassa be, ugyanakkor igyekezett felhívni a figyelmet arra is, milyen veszélyeket rejthet például a túlzott gépesítés.

A filmtörténész az évfordulós alkotás mellett kitért Charles Chaplin további fontos filmjeire, és persze arról is beszélt, minek köszönhető, hogy ezek örökzölddé váltak.

A műsor folytatásában egy zenei érdekességre is kitértünk. A Modern időkből nem csupán a halandzsa dal vált a közös emlékezet részévé, hanem egy másik is, amely később Smile címen híresült el. Habár ezt Chaplin nem afféle betétdalnak szánta. Tulajdonképpen, ha ma jelölnék Oscar díjra, akkor a legjobb eredeti zene kategóriában versenyezne. Ez ugyanis a film megfelelő pontjain – főleg a szerelmesek közös jeleneteinél – újra és újra felcsendülő dallam.

Hódító útjára pedig évekkel a film sikere után indult. John Turner és Geoffrey Parsons szövegírók az édes bús zenéhez tökéletesen passzoló témájú dalszöveget írtak Smile címmel, amelyet időről időre híres művészek dolgoznak fel. Először 1954-ben Nat King Cole tolmácsolásában hallhatta a közönség. 1963-ban egy tévéműsor hatására vált Amerika szerte híressé. Az Ed Sullivan Showban Judy Garland adta elő. Az 1992-es Chaplin életrajzi film kapcsán, a címszerepet játszó Robert Downey Jr. is felénekelte a Smile-t. De olyan neves művészek, mint Barbra StreisandBobby McFerrin vagy Chick Corea is a saját stílusukra formálták a dalt.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.