2022. február 28., hétfő

MOST MIT CSINÁLJAK A PÉNZEMMEL? - TIZENHÉTEZER MILLIÁRD FORINTUNK ROHAMOSAN VESZÍT AZ ÉRTÉKBŐL

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: LOVAS JUDIT
2022.02.28.


Száguldó infláció, megugró hitelkamatok és változatlanul nulla körüli betéti kamatok jellemzik a piacot. Pedig már az MNB is összevonta a szemöldökét, de hiába. Akad olyan baráti bank, amely még csökkentett is az eddigi kamatokon. Alig van értékelhető ajánlat, mégis a bankbetét a legnépszerűbb megtakarítási forma. Tavaly is ide tette a lakosság a legtöbb pénzt, igaz közel tízezer milliárd forintot lekötetlenül tart, amin csak a bankok keresnek. És ott van még hatezermilliárd forint készpénzben.


Egy év alatt 11,3 százalékkal 75848 milliárd forintra nőtt a lakosság pénzügyi vagyona, ha pedig a hiteleket, kötelezettségeket levonjuk, a nettó pénzügyi vagyon közel 11 százalékkal 62446 milliárd forintra emelkedett – derült ki a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb számaiból. Ha borzolni akarnánk a kedélyeket, azt is mondhatnánk, hogy átlagosan 6,4 millió forint pénzügyi megtakarítása van minden magyarnak.

A számok felszínét megkapargatva azonban már nem látszik ilyen jónak a helyzet. A vagyon növekedéséhez ugyanis jelentősen hozzájárult, hogy az év 10 hónapjában fizetési moratórium volt, így a hitelesek jelentős része nem törlesztette a banki tartozását, sokan ebből képeztek tartalékot képeztek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.