2022. február 3., csütörtök

NAGY A BAJ, A MAGYAR EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓK SZÓLTAK, HOGY ELFOGYNAK

NÉPSZAVA
Szerző: D.A.
2022.02.03.


Közös 12 pontos követelést tett közzé a két nagy egészségügyi kamara arról, hogy mit kell haladéktalanul tenni az ágazat működőképességének fenntartásához.


Az utóbbi évtizedek legnehezebb szakaszát éli a magyar egészségügy – rögzítette tegnap nyilvánosságra hozott közös kiáltványában a Magyar Orvosi Kamara (MOK) és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK).

Megállapításukat azzal indokolták, hogy az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény és a Covid-19 pandémia kettős nyomás alá helyezte az egészségügyet. Az előbbi katonás szemlélettel szigorította a munkaviszonyt, átrendezte az ellátórendszer irányítását, de eközben elmaradt a strukturális átalakítások sora, az ellátások és a kompetenciák átrendezése. Mindez – a jelentős orvosi béremelés ellenére is – szakemberhiányt és ellátási problémákat okoz, napról napra fogynak a szakdolgozók, a mind kevesebb emberre így egyre több feladat és beteg jut. Érdemi béremelést követelnek az ápolók számára úgy, hogy az arányaiban illeszkedjen az orvosok jelentősen megemelt fizetéséhez. A MESZK erről már több ízben is részletes koncepciót küldött a kormánynak, legutóbb tavaly márciusban. Balogh Zoltán, a MESZK elnöke emlékeztetett arra, hogy amíg korábban a szakdolgozók átlagosan az orvosbérek 52 százalékért dolgoztak, addig 2021-re ez az arány harmincegynéhány százalékra csökkent, az idei orvos béremelés után pedig 20 százalék körülire apadt. Most azt kérik, hogy a szakdolgozók bére ismét érje el az orvosok bérének az 50-60 százalékát. A baj akkora – figyelmeztetett Babonits Tamásné, a MESZK alelnöke –, hogy hamarosan elfogynak az ápolók:

aki eléri a 40 éves szolgálati viszonyt, az nyugdíjba megy, a fiatalabbak átmennek a magánegészségügybe vagy külföldre. A fiatalok számára semmilyen értékelhető perspektívát nem tud nyújtani az állami egészségügy.

Balogh Zoltán hozzátette: már nincs hadra fogható ember a műtéti asszisztenciához, a sürgősségi, és laboratóriumi ellátásokhoz, a képalkotó diagnosztikához...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.