2022. február 15., kedd

NAGY GONDBAN LEHETNEK A LAKÁSHITELESEK - NEMZETKÖZI FIGYELMEZTETÉS ÉRKEZETT A MAGYAR LAKÁSPIAC MIATT

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: Azénpénzem
2022.02.15.


Az Erste Bank Hungary elnök-vezérigazgatója és a Magyar Bankszövetség elnöke, Jelasity Radován (a képen) szerint a mostani magas kamatkörnyezetben valószínűleg hiba lenne a lakáshiteleseknek áttérni a tízéves kamatrögzítésre. Júniustól viszont a változó kamatozású kölcsönök részletei is elszállhatnak.


A hazai lakáspiaci sérülékenységek miatt – olvasható a jegybank honlapján megjelent szakmai cikkben – az Európai Rendszerkockázati Testület (ESRB) figyelmeztetésben részesítette Magyarországot 2022 februárjában. Az ESRB értékelése szerint a kockázatok elsősorban a gyors lakásár-emelkedés, a növekvő túlértékeltség és a jelzáloghitelezés érdemi bővülése miatt léphetnek fel. Az is gond lehet, hogy a keresletet élénkítő támogatások nem megfelelő újlakás-kínálattal találkoznak.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) is elismeri, hogy a jelentős hitelbővülés és a lakáspiaci drágulás „középtávon ciklikus rendszerkockázatok kialakulásához vezethet”. Mintha hirtelen a jegybanknál is rájöttek volna, hogy a kizúduló hitelek hozzájárulnak a lakások drágulásához. Ezzel együtt nem gondolják, hogy itt akkora gond lenne, de a biztonság kedvéért az MNB erősen figyel majd...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.