2022. február 26., szombat

OLEXIJ HARAN KIJEVBŐL: A NYUGATNAK EGÉSZ OROSZORSZÁGOT KELLENE BÜNTETNIE, NEM CSAK NÉHÁNY OLIGARCHÁT

QUBIT
Szerző: BALÁZS ZSUZSANNA
2022.02.26.


„Keménynek kellene lenni, nem olyannak, mint a fagylalt!” – mondta a Kijev-Mohil Egyetem összehasonlító politikatudományi professzora a CEU pénteki online kerekasztal-beszélgetésén arról, hogyan védhetné meg Ukrajnát a nyugat.


„Érjék el, hogy az eddiginél sokkal keményebb szankciókat vezessenek be Oroszország ellen, küldjenek fegyvereket és segélyszállítmányokat, fogadják be a menekülteket. Ha az emberek ellátása veszélybe kerül, még az eddiginél is nagyobb katasztrófa fenyegeti az ukrán népet” – mondta Olexij Haran, a Kijev-Mohil Egyetem összehasonlító politikatudományi professzora arra a kérdésre, hogyan segítheti a nyugati tudóstársadalom az Ukrajnában harcban állókat. Haran szerint Ukrajna inváziója megelőzhető lett volna, ha a NATO és a nyugati hatalmak komolyan veszik Vlagyimir Putyin orosz elnök korábbi akcióit. Mint mondta,

„pontosan ugyanaz történt, mint Dél-Oszétiában és a Krím-félszigeten. Az egyik esetben, 2008-ban, a pekingi nyári olimpia alatt támadta meg Grúziát, majd 2014-ben a Szocsiban tartott téli olimpia alatt rohanta le és kebelezte be az Ukrajnához tartozó Krím-félszigetet. Akkor kellett volna kellően súlyos szankciókat bevetni az agresszor ellen, és ma talán nem kellene Ukrajnának hadban állnia. Most már túl késő, de akkor talán még meg lehetett volna állítani.

A kérés és a vádak a Közép-európai Egyetemnek az orosz-ukrán háborúval foglalkozó tegnapi informális online beszélgetésén hangzottak el, amelybe Haran professzor élőben kapcsolódott be Kijevből. Elmondta azt is, hogy milyen keményebb szankciók vetnének szerinte véget a két napja indított orosz támadásoknak:

- a teljes orosz népet, egész Oroszországot sújtó gazdasági intézkedéseket és büntetéseket kellene életbe léptetni,

- a SWIFT banki rendszer totális befagyasztásával el kellene vágni teljes Oroszországot a nemzetközi kereskedelemtől,

- el kellene rendelni az Ukrajna feletti légtér teljes védelmét,

- ki kellene toloncolni az orosz vezetőket és a teljes rokonságukat a nyugati országokból,

- el kellene utasítani minden orosz állampolgár vízumkérelmét.

Haran szerint ezekkel az intézkedésekkel rá lehetne kényszeríteni Putyint, hogy visszavonulót fújjon, hiszen nemcsak néhány oligarcha, hanem orosz emberek milliói éreznék a saját bőrükön, milyen hátrányok érik őket elnökük agressziója miatt.

„Keménynek kellene lenni, nem olyannak, mint a fagylalt!”

– kritizálta kétségbeesetten az offenzívára adott nyugati válaszlépéseket Haran...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.