2022. február 13., vasárnap

ORBÁN VIKTOR MEGY, OKÉ, DE MI LESZ MÁS? – A MISSZIÓ MEGVAN, DE A VÍZIÓHOZ TÖBB KELL AZ ORBÁN-ELLENESSÉGNÉL

NÉPSZAVA
Szerző: FORGÁCS IVÁN
2022.02.13.


Hiába nagy az ellenzéki oldalon az elégedetlenség, sokan tartanak attól, hogy az összefogás nem tud a kormányváltáshoz elegendő szavazót megszólítani, mert nincs világos alternatívája, határozott politikai elképzelése az ország jövőjéről. Pedig a szellemi háttér, a civil és a szakmai műhelyekből érkező tudás mögöttük áll, csak ki kellene aknázni. A vízionárius politizálásról, az ellenzéki megújulás Szent Gráljáról beszélgettünk Lakner Zoltán politológussal, a Jelen főszerkesztőjével.

Visszatérő kifogás, hogy az ellenzéknek nincs víziója. Nem elegendő cél, hogy megdöntsék Orbán rendszerét és visszaállítsák a jogállam normális működését? 

– A hat párt együttműködését nagyrészt választásmatematikai szabályok kényszerítették ki. Politikai realitás, hogy ez egy Orbán-ellenes összefogás. De nem lehet spanyolfal, amely mögé bújva megússzuk a politizálást, és jó esetben a választás után tisztázzuk, mit kéne csinálni. Mi van a plakátokon? Orbán megy, rezsicsökkentés, családtámogatás, határkerítés marad. Oké, de mi lesz más? Itt jönne a vízió, amely szakpolitikákból egyébként kibontható. Az akut beavatkozási pontokon túl – több pénz az egészségügynek, oktatásnak, szociális szolgáltatásoknak – politikai cél a szegénység, az intézményes szegregáció fölszámolása? Át akarjuk alakítani az adórendszert, amely kisebb terhet ró a magasabb, mint az alacsonyabb jövedelműekre? Most olyan progresszív adó felé hajlik az ellenzék, amelynek a felső kulcsa 15 százalék. Ez egy hungarikum lenne. 

Nem gondolja, hogy a társadalmi megrendelés egyelőre nem több, mint hogy elég volt Orbánból? 

– Nem vitatom, hogy az első lépés a jogállamiság helyreállítása. De az igazi kérdés, hogy az 1990 utáni jogállamiság miben nem elégítette ki a társadalmi igényeket. Bele lehet-e építeni több társadalmi részvételt, ellenőrzést? Ki lehet-e alakítani olyan működési, önigazgatási formákat, amelyek beleszólást engednek az embereknek a politika ügyei­be? Ez már egy vízió szintje, amikor nem a pártok csatáira bízzuk csupán a társadalom működtetését, hanem közvetlenebb demokráciát építünk, hogy senki ne uralhassa a politikát...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.