2022. február 27., vasárnap

PÉNZADOMÁNY, ÖNKÉNTESSÉG, ÉLELMISZER, COVID-TESZT – ÍGY TUDSZ SEGÍTENI UKRAJNÁN

FORBES
Szerző: BÁNÁTI ANNA
2022.02.26.


Átlagemberként nincs sok ráhatásunk a szomszédban kibontakozó háborúra, de van néhány lehetőség, amivel segíthetjük a válságos helyzetbe került Ukrajna helyzetét. Összegyűjtöttünk néhány olyan kezdeményezést, melyek transzparens módon segítenek az Ukrajnában élőkön és az országot elhagyni kényszerülőkön.

Ukrajnai segítségnyújtás:

Ukraine.ua (Ukrajna hivatalos weboldala) – Az oldal azt írja, a legfontosabb, amit Ukrajnáért tehetünk, ha pontos és megbízható információkat olvasunk és osztunk meg a jelenleg kialakult helyzetről, ilyen például az ukrán elnök, a külügyminisztérium és Ukrajna hivatalos honlapjai, Facebook- és Twitter-oldalai. Hasonlóan megbízhatóak az egyes nagykövetségek bejegyzései és közzétételei is.

Ökumenikus Segélyszervezet – A szervezet Ukrajnában hivatalosan bejegyzett, országos kiterjedésű tevékenységet folytat. Honlapjukon azt írják, a két és fél évtizedes állandó jelenléten túl a 2014-15-ben kezdődő válság idején, valamint a covid időszakában kiépített mechanizmusok és partnerségek is lehetővé teszik a gyors és koordinált segítségnyújtást. A tegnap kitört háború miatt beregszászi központjuk mellett Lembergben is koordinációs központot hoznak létre. A szervezet országos adománygyűjtést hirdetett a humanitárius segélyprogramjuk támogatására. Tudnivalók itt.

UNICEF – A nemzetközi szervezet a helyszínen fog segíteni, támogatja az egészségügyi szolgáltatásokat, az élelmezést, a tiszta vízhez való hozzáférést, az immunizációt, az oktatást, valamint a gyerekek és családjaik védelmét. A munkájukat pénzadományokkal lehet segíteni, ezekből fedeznék az egészségügyi csapatok mozgósítását és az orvosi eszközök beszerzését, az élelem, tiszta víz és ruházat eljuttatását, valamint a sátrak, matracok és takarók biztosítását.

Voices of Children
– A 2015-ben létrehozott alapítvány Lena Rozvadovska önkéntességéből nőtte ki magát, azzal a céllal hozták létre, hogy a kelet-ukrajnai fronton lévő sebesülteket evakuálják és segítsék. Segédkeztek a szlovjanszki pszichológiai segítségnyújtó központ létrehozásában, és megszervezték a helyi traumatizált gyerekek kezelését és rehabilitációját, többek között művészetterápiával és pszichológusokkal. Emellett részt vettek a lerombolt házak helyreállításában és a helyi családok mindennapjainak segítésében is. Legutóbbi Facebook-bejegyzésükben pénzadományok felajánlását várják.

Razom – A Razom szintén a 2014-ben kibontakozó válság idején jött létre, de a Voices of Childrennel ellentétben az orvosi segítségnyújtásra koncentrálnak. Csütörtöki Facebook-bejegyzésük alapján csapatuk jelenleg azon dolgozik, hogy a lehető legtöbb orvosi eszközt szerezhesse be. A Facebookon azt írják, a szervezetet az elmúlt 24 órában kibertámadások érték, a facebookos adománygyűjtés helyett a Paypalon keresztül történő utalást javasolják.

United Help Ukraine – Az alapítvány adományok, élelmiszer és orvosi eszközök szétosztásán, valamint a sebesültek ellátásán dolgozik. Az adománygyűjtést már február 20-án elindították, részletek itt....

UN Crisis Relief – Az ENSZ humanitárius és katasztrófa-elhárítási tevékenységét az Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala felügyeli (OCHA), az UN Crisis Relief-et is ez a hivatal működteti. A szervezet az Ukraine Humanitarian Fundnak gyűjt, ami az ENSZ egyik összevont alapja. A hozzájárulásokat egyetlen, nem előirányzott alapba gyűjtik, és az ENSZ vezetésével kezelik, a cél az, hogy a finanszírozás akkor jusson el a leginkább rászoruló emberekhez, amikor szükségük van rá. A pénzadományt közvetlenül juttatják el olyan segélyszervezetek számára, melyek élelmiszerrel, tiszta vízzel, gyógyszerrel és szállással támogatják a kiszolgáltatott helyzetben lévő embereket.

The Kyiv Independent – Az angol nyelvű újság az után alakult, hogy tavaly novemberben megszűnt a 26 éven keresztül működő Kyiv Post. A Kyiv Independentet az ottani szerkesztőség alapította mindössze három hónapja, azzal a céllal, hogy hitelesen tájékoztassák a világot az Ukrajnában zajló eseményekről. Az újság a Gofundme.com-on indított gyűjtést még novemberben, hogy folytathassák a Kyiv Post munkásságát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.