2022. február 18., péntek

POLGÁRI ENGEDETLENSÉG: ÚJABB BUDAPESTI KÖZÉPISKOLÁK MELLETT A MISKOLCI FÖLDES FERENC GIMNÁZIUM IS CSATLAKOZOTT A TILTAKOZÁSHOZ

TELEX
Szerző: HALÁSZ NIKOLETT
2022.02.18.


Pénteken is folytatódtak a tanárok polgári engedetlenségi akciói az iskolákban, egyre több iskola egyre több pedagógusa tiltakozik így a kormány pénteken megjelent kormányrendelete ellen, ami lényegében ellehetetleníti a sztrájkjogot. Pénteken többek között a budapesti Berzsenyi Dániel Gimnáziumban, a Vörösmarty Mihály Gimnáziumban, a Scheiber Sándor Gimnáziumban, a Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnáziumban és a miskolci Földes Ferenc Gimnáziumban sem vették fel a munkát pedagógusok.

Reggel nyolctól kezdődött a polgári engedetlenség a Berzsenyi Dániel Gimnáziumban 27 tanár részvételével. További 16 pedagógus a támogató aláírásával fejezte ki az egyetértését, mert ők személyesen nem tudtak jelen lenni a közös kiálláson.

A Vörösmarty Mihály Gimnázium tanárai kilenc órától kezdték meg a tiltakozásukat, a tanári karból kb. 20 ember állt ki.

A miskolci Földes Ferenc Gimnázium pedagógusa a Telexnek azt mondta: a pénteki tiltakozásuk még szimbolikus, egy tanár nem veszi fel a munkát az iskolában. Jövő héttől viszont Miskolcon több iskolában is terveznek hasonló, nagyobb megmozdulásokat.

A Scheiber Sándor Gimnázium 47 pedagógusa egy nyilatkozatot írt alá, amit elküldtek a Telexnek, ebben többek között azt írják:

„A kormány rendeletével a veszélyhelyzetre hivatkozva teszi lehetetlenné a sztrájkot, miközben a veszélyhelyzet nem vonatkozik pl. a politikusokra, akik évértékelőket tarthatnak maszk nélkül tömegesen.”

Azt is írták, hogy a nyilatkozatot aláírok között van olyan, aki még pályakezdő, de olyan is, aki 40 éve dolgozik pedagógusként. Abban mindannyian egyetértenek, hogy közös felelősségük az, hogy együtt tiltakozzanak a kormány pénteki rendelete ellen. Hozzáteszik:

„A pályakezdő tanárok sorra hagyják el az iskolákat megélhetési gondok miatt, a pedagógustársadalom elöregszik.”

A Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium 22 tanára nem vette fel a munkát pénteken, további 14 tanár támogatja őket. Gaál Bence, az ottani tiltakozás szervezője a Telexnek elmondta, hogy érdekérvényesítő jogaik sérültek és kiemelte:

„Szeretnénk mi is a részese lenni ennek a kiállásnak, nincs már mitől félni, valamit tenni kell, és talán ez össze tudja kovácsolni a pedagógus társadalmat is.”

Hétfőn a Kőbányai Szent László Gimnázium 12 pedagógusa, kedden a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium 20 tanára tagadta meg a munkát. Szerdán a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium 48 tanára döntött hasonlóképpen, akikhez csatlakozott Simkó Edit tanárnő is, az iskolájából egyedüliként. Csütörtökön a Teleki Blanka Gimnázium 34 pedagógusa nem vette fel a munkát, valamint a budapesti Szerb Antal Gimnázium, és a BGSZC Pesterzsébeti Technikum több tucat tanára is élt a polgári engedetlenség eszközével...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.