2022. február 11., péntek

SOÓS ADRIANNA: EGYRE TÖBB SZAKDOLGOZÓ HAGYJA EL A PÁLYÁT, EZ SÚLYOS HELYZETEK KIALAKULÁSÁHOZ VEZET

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2022.02.11.


„A 21 százalékos szakdolgozói béremelést nem tartom nagyon relevánsnak ahhoz képest, hogy a szakdolgozók most átlagosan kétszer annyi beteget látnak el, mint két évvel ezelőtt” – nyilatkozta lapunknak Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke. Hozzátette: teljesen ki van zárva, hogy az lenne a jellemző az egészségügyi szakdolgozókra, amit az EMMI állít: átlagosan 500-700 ezer forintot keresnek. Miközben mennek el az emberek a szakmából, mert úgy érzik, hogy nem becsülik meg őket, és egyre többet kell dolgozni, a többiekre egyre nagyobb teher hárul. Ha ennek nem lehet gátat szabni, vagy lépéseket tenni azért, hogy visszahozzák az embereket a pályára – amit sok képzett fiatal is itt hagyott –, akkor nagyon súlyos helyzetek alakulhatnak ki.


A béremelési programok keretében az aktuális emelés után az egészségügyi szakdolgozók bére az év elejétől 21 százalékkal, az orvosoké pedig átlagosan 28,5 százalékkal emelkedett, ami 85 ezer szakdolgozót és több mint 18 ezer orvost érint. Ez a béremelés mit jelentett a szakdolgozók számára?

– 2018-ban született egy döntés, hogy az akkori bérekhez képest négy év alatt mintegy 72 százalékos béremelés történjen. Ennek ez volt az utolsó lépcsője, ami konkrétan 20-21 százalékos béremelést jelent. Ez körülbelül hasonló, mint a minimálbéremelés, vagy a szakmai bérminimum emelés. Én ezt nem tartom nagyon releváns béremelésnek ahhoz képest, hogy a szakdolgozók most átlagosan kétszer annyi beteget látnak el, mint két évvel ezelőtt. És már akkor is kevesen voltak.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint az egészségügyi szakdolgozók átlagosan bruttó 500-700 ezer forintot keresnek. Mennyit keresnek valójában?

– Nem tudom, honnan tudják, mert keresetről akkor beszélünk majd, ha tudjuk, hogy mennyi a túlóra-, a műszakpótlék, egyebek. Mert a keresetben a bérhez képest ilyenek is vannak. Amiről beszélnek, az 200 ezerrel több, mint az alapbér...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.