2022. február 11., péntek

SZABAD SZEMMEL - WEBER: A BIZOTTSÁGNAK AZONNAL BE KELL INDÍTANIA A JOGÁLLAMI MECHANIZMUST, HA AZ EURÓPAI BÍRÓSÁG SZERDÁN ELUTASÍTJA A MAGYAR ÉS LENGYEL PANASZT - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2022.02.11.


FT


Az Európai Néppárt frakcióvezetője úgy foglalt állást, hogy a Bizottságnak azonnal be kell indítania a jogállami mechanizmust, ha az Európai Bíróság a jövő szerdán elutasítja a magyar és lengyel panaszt. Manfred Weber hozzátette, hogy pontosan az új szankciós rendszer jóváhagyását javasolta szakvéleményében az EUB főtanácsnoka, de tévedés azt hinni, hogy itt a kelet-nyugat, vagy a jobb-, illetve baloldal közötti vitáról van szó. Ezúttal az forog kockán, hogy működjön az EU és megvédje az alapértékeket, illetve szabadságjogokat.

A lap rámutat, hogy a két első számú célpont nyilvánvalóan éppen Budapest és Varsó, ám ha Brüsszel megnyitja az eljárást, akkor az ismét heves politikai viharokat válthat ki. A lengyel elnök a napokban nekifutott, hogy elvegye a dolog élét, mármint hogy oszlassák fel az erősen kifogásolt bírói Fegyelmi Tanácsot. Ám az EU-ban és Lengyelországban is erős a kétely, hogy ily módon el lehet mozdulni a holtpontról. Merthogy az indítvány nem állítja helyre az igazságszolgáltatás függetlenségét, márpedig anélkül a Bizottság nem fizeti ki a Morawiecki-kormánynak a koronaalapból elirányzott 36 milliárd eurót.

A Justiciáról elnevezett független lengyel bírói testület pedig azt nehezményezi, hogy csak szépségtapaszról van szó, mert alakulna egy új fegyelmi tanács. És a kinevezésekbe továbbra is beleszólhatna a politika.

Guardian

Az Európai Parlament idáig csak igen ritkán állított fel vizsgálóbizottságot, de jövő héten várhatóan mégis ehhez az eszközhöz folyamodik, mert végére akar járni a Pegasus-ügynek Magyarországon és Lengyelországban. Hiszen egyértelműek a bizonyítékok, hogy a két országban olyanokat figyeltek meg a kémprogrammal, akik a kormányt bírálták. A testület beidéz majd titkosszolgálati illetékeseket, politikusokat, köztisztviselőket.

Ez a legfontosabb fejlemény a botrány kapcsán azóta, hogy vagy másfél tucat sajtóorgánum sokhónapos munkával leleplezte a visszaélést. De a munkát támogatják a legfontosabb strasbourgi frakciók. A kezdeményezés a liberálisoktól jött, akiknek vezetője, a francia kormánypárt képviselője kijelentette, hogy itt nem egyszerűen a szabadságjogokat érte támadás, a tekintélyuralmi rezsimek az európai demokrácia leglényegét veszik tűz alá.

Hiszen itt ellenzéki személyiségek ellen használtak egy olyan szoftvert, amelyet elvileg terroristák ellen találtak ki. Ez olyan súlyú ügy, hogy Európának kell válaszolnia rá – mutatott rá Séjourné. Mindent ki kell deríteni, minden követ meg kell mozgatni.

De ezen felül ajánlásokat kívánnak tenni a Bizottságnak és a tagállamok kormányainak, hogy ilyesmi még egyszer ne fordulhasson elő. A munka várhatóan áprilistól egy éven át tart, nyilvános meghallgatásokkal. A testület bekérheti a vonatkozó dokumentumokat is.

Politico

Az Európai Parlament és az amerikai Kongresszus kleptokráciaellenes közös testülete sürgeti, hogy büntessék meg Orbán Viktor csókosait. Az interparlamentáris csoport közleménye szerint a Bizottságnak és a Biden-kormányzatnak szankciókat kell elrendelnie azok ellen a magyar állampolgárok ellen, akiket joggal lehet azzal vádolni, hogy igen súlyos korrupciós ügyekbe bonyolódtak és lopják az állam pénzét.

A korrupció és a kleptokrácia jelenti a legnagyobb fenyegetést a demokrácia ellen. A testület aggódik, hogy a rendszerszintű korrupció elősegíti és gerjeszti a jogállamokra leselkedő veszélyeket több tagországban is. Orbán Viktor úgy tesz demokrácia ellenes lépéseket, illetve nyilatkozatotokat, hogy közben tények támasztják alá: családtagjai és vazallusai törvényellenesen megszedik magukat.

Erősen kétséges, miként lehetett Mészáros Lőrinc a leggazdagabb magyar, méghozzá úgy, hogy egy időben cégének részvényei világrekordot értek el a jövedelmezőség alapján, hála a folyamatosan érkező állami megbízásoknak.

A nyilatkozat kifejti, hogy a kleptokraták nem egyszerűen ellopják az adófizetők pénzét, egyben a demokráciák jövőjét sodorják veszélybe. Az EU és az Egyesült Államok nem riadhat vissza attól, hogy szembeszálljon a kihívással.

SRF.ch

Miközben hosszú idők óta a legizgalmasabb választás közeledik, a kampányban súlyos bírálatok érik Orbán üzleti modelljét. Az ellenzék szerint a kormányfő korrupt, de nem ő gazdagodott meg feltűnően, hanem egynémely családtagja. Pont ebben a rendszerben van a kutya elásva. A hat párt lát lehetőséget, hogy felülkerekedjen, noha a kormányfő vagyon nyilatkozatában szinte nincs semmi, ez persze szándékos.

Orbán a vidék egyszerű gyermekének mutatja magát, ellenben a rokonság alaposan megtömte a zsebeit. Ott van például a hatvanpusztai birtok, formálisan az apuka nevén. Mindenképpen el akarják dugni a kandi tekintetek elől, amúgy a beruházás becsült összköltsége 30 millió svájci frank.

A riportban megszólal Oroszi Babett, az oknyomozó újságíró, aki elmeséli: még azt is csak igen körülményesen lehetett kideríteni, hogy az apa cégei közmegrendeléseket kaptak. Léderer Sándor a K-Monitortól ezt megtoldja azzal, hogy Orbán Győző bányáiból egy csomó közberuházáshoz szállítanak követ, de drágábban, mint a többiek. Az viszont szokatlan, hogy az érintett vállalatok kifizetik a nyereséget, tehát nemigen forgatnak vissza semmit az óriási összegekből.

Aztán nem szabad megfeledkezni a vőről, Tiborcz Istvánról, aki rövid idő alatt kőgazdag lett, ennek forrása kezdetben a közvilágítási program volt. De idetartozik Mészáros Lőrinc, a gyerekkori jó barát, ő mára az ország leggazdagabb embere. Az összeállítás idézi Lánczi Andrást, a Corvinus volt rektorát, aki megismétli véleményét, miszerint Orbán nemzeti elitet kíván létrehozni. Ám a svájci közmédia nem érti, hogy miért csak olyan üzletemberekből, akik közel állnak a hatalomhoz. A válasz az, hogy mert ők nem fordulnak a miniszterelnök ellen.

Süddeutsche Zeitung

A szlovák államfő teljesen atipikus Közép-Európában, tündöklő látomás, ha a másik három visegrádi állam vezetőihez hasonlítjuk. Zuzana Caputová a józan észt testesíti meg egy olyan tájékon, ahol grasszál az oktalanság. Nyugatbarát, nem lehet korrumpálni, de nem nézi le Oroszországot. Úgy hogy Csehországban a sajtó már el is nevezte női Havelnek és ennél nagyobb dicséretet aligha kaphat.

Országa erősen megosztott, ő azonban állhatatos, tárgyszerű. Nem támad senkit, nem csap oda, van tartása, az érzelmeit sem titkolja, de nem sért meg másokat, nem teszi magát nevetségessé és nem gunyoros. Sajátos kivétel, nem játszotta el a hozzáfűzött reményeket. Miközben a szlovákoknál brutális a közbeszéd nyelvezete, és csak kevesen sajátították el a politikában a civilizált érintkezési formákat.

Legnagyobb ellenfele, Fico, akihez elvezettek a kettős újságíró gyilkosság szálai. Az elnököt kaján megjegyzésekkel illeti, híveit arra buzdítja, hogy tüntessenek az államfő rezidenciája előtt. És most mindezt tetézi, hogy a nemzet az USÁ-val kötött kiegészítő katonai együttműködési szerződés kapcsán teljesen kettészakadt az ügyben, milyen legyen a viszony Oroszországgal. Caputová sokáig hallgatott, ám aláírta a megállapodást. Most meg kell győznie az egyezmény ellenfeleit és meg kell nyugtatnia a felzaklatott kedélyeket. Eddigi legkeményebb feladata vár rá.

Media Matters for America

A Fox News változatlanul nyomja a reklámot Tucker Carlson legutóbbi „dokumentumfilmje” ügyében, noha a „Magyarország kontra Soros” ugyanazokra az antiszemitemita lózungokra és összeesküvés elméletekre épít, mint Orbán a 4 évvel ezelőtti választási hadjáratban. A tengerentúli médiafigyelő szerint a jobboldali tévé két hét alatt nagyjából 50 ezer dollárt fordított az összeállítás népszerűsítésére és a rövid bejátszást már jó 5 millióan nézték meg.A film maga a lerohanás taktikáját alkalmazza, hogy ily módon bénítsa meg az ellenfelet és az utána már ne próbálkozzon az ellenállással. Ördögnek állítja be Sorost, olyasvalakinek, aki alattomos, láthatatlan királycsináló. A nemzeti szuverenitásra tör, továbbá a pénz és az általa kézben tartott média segítségével próbálja átformálni a nemzeti kultúrát. Carlson ezzel szemben nem győzi méltatni a szélsőjobbos Orbán-kormányt, amely egyébiránt tekintélyelvű vonalat visz.

A Facebook befogadta a hirdetést, annak autoriter és zsidóellenes felhangjai ellenére is. A szolgáltató felületéről egy linkre rákattintva meg lehet nézni az egész filmet. Egyébként a Fox figyelemfelhívő emaileket is szétküldött, azt állítva, hogy Soros kulturális és politikai háborút vív a Nyugat ellen, de Orbánban emberére akadt. A televízió a hírekben alig egy hónap alatt 435-ször foglalkozott az üzletemberrel.

Neue Kronen Zeitung

Az EU-ban nem engedélyezett oltások miatt majdnem veszélybe került Szijjártó Péter és családjának idei ausztriai sítúrája, mert a vendégek kétszer is orosz, illetve kínai szert kaptak és csupán a 3. volt Pfizer. A házigazda, az obertauerni ötcsillagos „Hamupipőke” tulajdonosa nem akart semmiféle bonyodalmat, ezért előre végigkérdezte az összes lehetséges helyi hatóságot, hogy ilyenkor mi a teendő, de választ sehonnan nem kapott.

Az ügy végül úgy rendeződött, hogy a bécsi magyar nagykövetség közbenjárásával elhárultak az akadályok, véget ért a vesszőfutás. Úgyhogy a miniszter szombattól kipróbálhatja immár a sífutást is, mert bejelentkezett rá. Már harmadszor keresi fel a patinás üdülőhelyet Salzburg tartományban, de a terv majdnem kútba esett, mert a szálló gazdája szerint a helyi illetékesek mintha féltek volna döntést hozni. Így azután Szijjártó saját kezébe vette a dolgot. Beszkennelte az oltási igazolványt, és így már semmi sem áll a családi kirándulás útjában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.