2022. február 17., csütörtök

TGM A TRANSTELEXRŐL: MAGYARORSZÁGNAK IS SZÜKSÉGE VAN MÁSIK PERSPEKTÍVÁRA, KÜLÖNÖSEN A KÓROS ELBUTULÁS MOSTANI FÁZISÁBAN

TELEX
Szerző: TAMÁS GÁSPÁR MIKLÓS
2022.02.17.


A Transindex felmondott újságíróival közösen elindítjuk a Transtelexet, egy szabad lapot erdélyieknek erdélyiektől, de nem csak Erdélyről. Egy olyan híroldalt, ahol nem a hatalom diktál, és ami mindenkihez szól. Csatlakozz támogatóként a tervünkhöz! Bővebben itt olvashatsz róla, hogy miért vágtunk bele ebbe a nagyszabású tervbe!


Azért örülünk, hogy megint lesz független internetes újság Erdélyben – Transindex után Transtelex – , mert ott is, mint mindenütt, pluralizmusra, vitára, változatosságra, elevenségre van szükség.

Nem azért, hogy valami változzék abban a magyarországi választási harcban, amelynek az erkölcsi, értelmi, ízlésbeli színvonala már nem lehet alacsonyabb, és amelynek a szabadságtartalma zéró.

Éppen ezért az elfogulatlan, éles kritika értékesebb, mint valaha.

Nem lenne jó, ha a romániai magyar fiatal értelmiség csak budapesti, bukaresti és nyugati forrásokból tájékozódnék: elő kell állítania a saját információit és értelmezéseit. Ez szükséges a függetlenségéhez és ahhoz, hogy ne legyen szellemileg az Alföld (bár megosztott és gyűlölködő, non-transzilván) provinciája.

Tudjuk, milyen hasznos, hogy az amúgy is regionális német kultúra három országban él. Az osztrák irodalom nélkül a mai német beszéd sokkal rosszabb és kezdetlegesebb lenne.

Magyarországnak is szüksége van másik perspektívára, különösen a kóros elbutulás mostani fázisában. Hátha Romániából, Szerbiából, Szlovákiából is megszólalnak szabad, eredeti hangok, amelyek ha a régiónkat nem is, de a magyar elméket megmenthetik a tudatlan kliséktől és a gépies indulatoktól. Hátha segít végre valaki.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.