2022. február 2., szerda

TITKOLNI PRÓBÁLJÁK A TANULMÁNYT, AMI A JÁRVÁNYKEZELÉS HIBÁIRA VILÁGÍT RÁ

MAGYAR HANG
Szerző: MOLNÁR CSABA
2022.02.01.


Lapunk birtokába jutott egy tudományos kézirat, amelyben magyar kutatók számos, Magyarországon szekvenált koronavírus-genomot elemeztek. Megállapították, hogy a pandémia első és második hulláma az eltérő epidemiológiai környezet miatt volt gyökeresen különböző egymástól, nem pedig azért, mert a második hullámban a vírus fertőzőképesebb volt. Magyarul – ez már következtetés az előbbiekből – a második hullám azért okozott katasztrofális veszteségeket, mert a kormány elkésve döntött és rossz döntéseket hozott. Határozott intézkedésekkel potenciálisan több ezer emberi életet lehetett volna megmenteni. A kéziratot információink szerint azzal próbálják eltitkolni a nyilvánosság elől, hogy visszavonták egy bárki számára elérhető tanulmány-gyűjteményből.


A covidpandémia az első olyan világjárvány, amikor a döntéshozóknak lehetőségük lenne az elképesztő ütemben fejlődő molekuláris genetika kínálta információkra támaszkodni a járványellenes intézkedések tervezésekor. Ma már rutinművelet a vírusmintákból meghatározni a fertőzést okozó vírustörzs pontos genomját, és ha sok génszekvencia áll a rendelkezésünkre, abból molekuláris törzsfákat lehet rajzolni. Vagyis vissza lehet követni a vírus evolúcióját, leszármazási viszonyait, és soha nem látott pontossággal lehet következtetni a járvány terjedésére, a fertőzés eredetére, lefutására.

Egy felelős kormány, illetve függetlenül működő közegészségügyi hatóság ezen információk alapján értékeli az ellenlépések hatását, és ha szükséges (a propagandaszempontokat figyelmen kívül hagyva) elismeri a hibát, és változtat a stratégián. De ehhez teljes transzparencia és fogadókészség szükséges, ami Magyarországon nem feltétlenül adott. Sőt, információink szerint a kormány által irányított hatóságok nemcsak hogy nem érdeklődnek az irányvonalukba nem illeszkedő tudományos eredmények iránt, de a kutatáshoz szükséges adatokat sem szívesen adják át...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.