2022. február 1., kedd

ÚJ VILÁGOT FESTETT PUTYIN MÉDIABIRODALMA – SZÉP CSENDBEN MÁR FELKÉSZÜLTEK AZ OROSZOK A HONVÉDŐ HÁBORÚRA?

PORTFOLIO
Szerző: KISS CSABA
2022.02.01.


A 2014-es ukrajnai események – a Krím megszállása, donbaszi polgárháború kitörése – óta erősödik az orosz társadalom militarizálása, amelynek grandiózus szimbóluma a Moszkva mellett álló Orosz Fegyveres Erők Katedrálisa. A náci Németország elleni Nagy Honvédő Háború 75. évfordulójának tiszteletére emelt főtemplom – amelybe zsákmányolt német fegyvereket is beolvasztottak – egyben azt az üzenetet is közvetíti, hogy Oroszország sosem támad, mindig csak védekezik. Így van ez az egyre feszültebb ukrajnai helyzet idején is, amikor is az orosz állami média a Nyugatot vádolja agresszióval, amellyel szemben Moszkva kizárólag a védekezést készíti elő. Az ukrán határ közelében zajló orosz csapatösszevonásokról szó sem esik a hivatalos orosz sajtóban, az Ukrajnának küldött NATO-szállítmányokról azonban nagyon is.


Az Orosz Fegyveres Erők Katedrálisa

2020. június 22-én, a sztálini Szovjetunió elleni német támadás évfordulóján avatta fel Kirill moszkvai pátriárka Vlagyimir Putyin orosz elnök és Szergej Sojgu védelmi miniszter jelentétében az Orosz Fegyveres Erők Főtemplomát, más néven a Feltámadt Krisztus Katedrálist. Az avatási ünnepség a koronavírus-járvány miatt szenvedett csúszást, eredetileg május 9-ére, a Nagy Honvédő Háború győzelmének 75. évfordulójára tervezték. Ennek tiszteletére a katedrális 75 méter magas, kupolájának átmérője pedig 19,45 méter, utalva a győzelem évére.

Nagy Honvédő Háborúnak Oroszországban a Szovjetunió náci Németország elleni harcát nevezik. A Barbarossa-terv keretében Adolf Hitler 1941. június 22-én indított támadást a Szovjetunió ellen; a majdnem négy évig tartó véres küzdelemben mintegy 27 millió szovjet katona és civil vesztette életét.

A HITLER ELLENI GYŐZELEM NEMCSAK A SZOVJETUNIÓ LEGENDÁRIUMÁBAN KAPOTT FONTOS SZEREPET, HANEM A HIDEGHÁBORÚ UTÁNI OROSZORSZÁGBAN IS MINDEN ÉVBEN MEGEMLÉKEZNEK RÓLA MÁJUS 9-ÉN, A GYŐZELEM NAPJÁN.

A hadsereg zöld színében pompázó katedrális egy ortodox templom és egy katonai kiállítás különös keveréke. A templom lépcsőit és padlójának egy részét a náci Németországtól zsákmányolt fegyverekből öntötték, az ikonok pedig a szovjet és az orosz történelem jelentős katonai eseményeit ábrázolják. Így a Nagy Honvédő Háborún kívül ikont kapott az 1956-os magyar forradalom leverése, az 1968-as prágai tavasz elfojtása, a vereséggel végződő afganisztáni szovjet háború, a 2008-as Grúzia elleni háború, illetve a Krím 2014-es megszállása. Az utóbbit ábrázoló ikonra végül – az előzetes tervekkel szemben – nem Putyin, hanem a megszállást végrehajtó „kis zöld emberkék” kerültek. Szintén nem kapott ikont a szovjet diktátor, Sztálin sem, annak ellenére, hogy korábban ilyen elképzelések is voltak. Bár az ortodox egyház a kommunizmus idején súlyos üldöztetéseknek volt kitéve, Kirill pártiárka szerint a szovjet korszak ábrázolása sem maradhatott ki az ikonok közül, hiszen a katedrális „államunk, a szent Rusz minden korszakát” bemutatja...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.