2022. február 18., péntek

ZALAEGERSZEG ÖNKORMÁNYZATÁNAK SZÍVES FIGYELMÉBE...

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2022.02.18.


Ebben a pillanatban érkezett hozzám a hír, hogy Zalaegerszegen a Mi Hazánk Mozgalom 2022. február 19-én (szombat) lakossági fórumot tart a zsinagógában, amely ma Városi Hangverseny- és Kiállítóteremként funkcionál.
A zsinagógát bérbe adó Önkormányzat figyelmét ezúton szeretném felhívni arra, hogy a város zsinagógája nem azért esett át funkcióváltáson, mert a zalaegerszegi zsidó lakosság ősi hitét elhagyva betért a komolyzene kötelékébe, hanem azért, mert épp a Mi Hazánk Mozgalom szellemi elődei voltak azok, akik, ha nem is könyvdarálással, hanem könyvégetésssel nyitányt szolgáltatva indultak el azon az úton, amelynek nagy eredménye az lett, hogy a város zsidósága a magyar hatóságok aktív közreműködésével végrehajtott deportálások következtében gyakorlatilag teljesen megsemmisült, s így zsinagógája elveszítve eredeti rendeltetését mára a komolyzene és a kultúra otthonává vált.

Az Önkormányzat figyelmét arra is felhívom, hogy a fenti funkcióváltás továbbra sem szüntette meg a zsidó tudat számára a helyszín szent jellegét, amelyet alapvetően a tóratekercs biztosítana ugyan, de amely még a tóratekercs nélkül is a zsidó emlékezetben szentként őrződik meg. Éppen úgy, ahogy a jeruzsálemi Nyugati Fal (Siratófal), amelyet – egy híres mondás szerint – 2000 év imája szentelt meg. S hogy érthető legyek: nem véletlenül követte a civilizált világ és az egyetemes kereszténység felháborodása azt, amikor az egykori bizánci ortodox bazilikát, amely 1934 és 2020 között múzeumként volt látogatható, 2020 júniusában, Recep Tayyip Erdoğan elnök rendeletére és a hatalmas nemzetközi tiltakozások ellenére a török hatóság aktív mecsetté alakította át. E párhuzamot abban a reményben hoztam fel, hogy ha a zsinagóga esetét nem is, de ez utóbbit talán képes felfogni a városi Önkormányzat.

Az ismert okokból üresen maradt zalaegerszegi zsinagóga koncertteremmé alakulva méltó helye lehet komolyzenei és kulturális rendezvényeknek, a civilizált világ rendezvényeinek. Az Önkormányzat azonban a rasszista és antiszemita nézeteket valló és hirdető Mi Hazánk Mozgalom politikai rendezvénye előtt nyitotta meg a zsinagóga kapuját.

A zsinagógát holnap a Mi Hazánk Mozgalom aktivistái és szimpatizánsai fogják megtölteni, ezzel az Önkormányzat a szó legszorosabb értelmében megteremtve azt a helyzetet, amelyről a későbbi antiszemitizmusnak komoly muníciót szolgáltató IV-V. századi szélsőségesen antijudaista Aranyszájú Szent János így szólt: a zsinagóga „rablók barlangja” lett, „vadállatok odúja”, „démonok lakhelye”, ahonnan „Isten eltávozott.”

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.